Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Европейската комисия предоставя 3 милиона евро за осигуряване на бърза хуманитарна помощ за жертвите на тайфуна Бофа

Филипинци, оцелели след тайфуна Бофа, се качват на салове, за да избягат от наводненията © ЕС
11.12.2012 г.  - 

След петдневното преминаване на тайфуна Бофа през Филипините миналата седмица и направената оценка, която установи мащабни хуманитарни нужди, днес Европейската комисия отпусна 3 милиона евро за осигуряване на помощ за най-сериозно засегнатите. Помощта ще бъде насочена към уязвими групи, като деца, домакинства, управлявани от самотни жени, и възрастни хора.

Филипините са сред най-засегнатите от бедствия страни в света, а Бофа е най-силният тайфун, връхлетял страната през тази година. Разрушенията, причинени от бурята са огромни. До този момент националните власти съобщават за над 500 загинали, повече от 800 души все още се водят за безследно изчезнали, а около 300 000 души са разселени. Близо половината от тях все още се намират в евакуационни центрове.

„Бих искала да изкажа съболезнования на филипинския народ за смъртта и загубата, които понася вследствие на този тайфун, който е още един пример за растящата тенденция на екстремни метеорологични условия – и за които ние трябва да се подготвим и да реагираме“, заяви комисар Кристалина Георгиева. Днешното финансиране ще бъде насочено към осигуряване на животоспасяваща помощ за удовлетворяване на неотложни основни нужди, като храна, вода и подслон за най-нуждаещите се, по-специално деца, бременни жени и възрастни хора. Тази помощ също така ще бъде доставена по начин, който отчита рисковете от бъдещи бедствия от самото начало и е чувствителен към нуждите на най-уязвимите“.