Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Увеличаване на европейската помощ за хората, засегнати най-силно от неотдавнашното насилие в Източно Конго

Бежанци в Нзуло, които бягат от конфликта в източната част на Конго © ЕС
30.11.2012 г.  - 

В отговор на спешните нужди на населението на Конго, Европейската комисия работи с бюджетните власти на ЕС за увеличаване на хуманитарната помощ за източния регион на Демократична република Конго (ДРК) и региона на Големите езера. Неотдавнашното ескалиране на боевете между въоръжените сили и „Движение 23 март“ (M23) драматично влоши хуманитарната обстановка в региона и изложи десетки хиляди души на риск.

„Когато пътувах до Гома и Кивус по-рано тази година, аз се срещнах с много граждани на Конго, чийто живот беше разрушен от конфликта. Сърцето ми се свива, когато виждам как насилието ескалира отново в източната част на Конго, застрашавайки десетки хиляди души. Ние трябва да направим повече, за да облекчим тяхното страдание“, заяви комисар Кристалина Георгиева.

В страната има 2,4 вътрешно разселени лица, а над 650 000 души са разселени в източната част на ДРК от април 2012 до днес. Хуманитарната помощ е от основно значение за тяхното оцеляване.
С новото финансиране в размер на 15 милиона евро, общата сума на хуманитарните помощи, отпуснати от Комисията на ДРК тази година, ще достигне почти 80 милиона евро.

То ще помогне на 700 000 души, които спешно се нуждаят от помощ. Приоритет са незабавните животоспасяващи действия, като контрол на холерата, разпределяне на храна и нехранителни продукти, осигуряване на подслон, здравни грижи и защита.