Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

На Световния ден на детето, научете как Европа помага на децата

Деца играят в кална локва с дъждовна вода в бежанския лагер Заатари в Йордания © ЕС
20.11.2012 г.  - 

Днес е Световният ден на детето, който бележи приемането на Декларацията за правата на детето и Конвенцията за правата на детето от ООН.

Децата са нашето бъдеще; но прекалено много от тях страдат: от глад и конфликти, от последиците от бедствия и бедност. Ето защо, закрилата на децата и намаляването на тяхното страдание е важна част от хуманитарната работа и реакцията при кризи на Европейската комисия, както и от продоволствените й политики, фокусът й върху устойчивостта и мерките й за подобряване на реакцията при бедствия в Европа.

Комисията финансира организации, които са сред най-добре подготвените в света за оказване на помощ на деца, изложени на кризи – УНИЦЕФ, „Спасете децата,“ неправителствени организации, които работят в кризисни райони, в които децата най-много се нуждаят от подкрепа.

Като символичен жест миналата седмица, Европейската комисия обяви, че Нобеловата награда за мир, присъдена на Европейския съюз, ще бъде използвана също и в полза на децата. Парите от наградата ще бъдат дадени за проекти в помощ на деца, засегнати от войни и конфликти по целия свят.