Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Подкрепа за устойчивостта по време на събитието „Диалог в Сендай“

Джим Йонг Ким, президент на Световната банка (вляво), Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ (в средата), и Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия, отговарящ за ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи (вдясно) (c) ЕС
10.10.2012 г.  - 

Комисар Георгиева е в Сендай, Япония, за да представи новата стратегия на ЕС за изграждане на устойчивост и подготвяне на уязвимото население за по-добро справяне с природните бедствия.

Министри от цял свят се събират в Сендай, който понесе най-тежкия удар по време на Голямото земетресение и цунами в Източна Япония през 2011 г. „Диалог в Сендай“ е специално събитие, посветено на управлението на риска от бедствия, което е организирано съвместно от правителството на Япония и Световната банка.

Като част от програмата на Годишните срещи на Международния валутен фонд и Групата на Световната банка, „Диалогът“ събира експерти в областта на бедствията, които да изградят глобален консенсус за нуждата от по-добра подготовка за най-лошото, което природата може да стовари върху човечеството.

Събитието „Диалог в Сендай“ е също повод да се изрази солидарност с хората в Япония и уникална възможност за всички да се поучат от японския опит относно управление на риска при бедствия. Събитието също така ще постави акцент върху опита на други държави, които са се сблъсквали с широкомащабни бедствия.

По време на конференцията комисар Георгиева заяви, че увеличаването на броя на бедствията е неизбежно в резултат на изменението на климата, разрастването на мегаполисите и деградацията на околната среда. Тя също така заяви, че няма друг избор, освен устойчивостта да се внедри в основните политики и стратегическо мислене.