Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

„Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ“: оформя се нова глобална хуманитарна инициатива

Двама от членовете на ECHO@20 по време на събитието, организирано от Червения кръст (c) Солферино, Италия 2012 (c) Italian Red Cross / Ibrahim Malla
19.09.2012 г.  - 

Европейската комисия току-що изложи плановете си за изработването на глобална инициатива, която ще даде възможност на около 10 000 души да участват като доброволци в хуманитарни операции по целия свят в периода 2014—2020 г.

Инициативата „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ“ ще осигури конкретна възможност за европейците, които желаят да окажат практическа помощ там, където тя е най-необходима.

Комисар Кристалина Георгиева заяви: „Предоставя ни се уникален шанс да изпратим положително послание в тези времена на криза: чрез действията си на място доброволците на ЕС за хуманитарна помощ ще демонстрират нашата европейска солидарност, като оказват помощ на най-нуждаещите се. Същевременно те ще придобият безценни умения. Спасяването на човешки живот представлява опит и преживяване, което променя живота на човека и което доброволците никога няма да забравят. Доброволчеството се ползва с огромната подкрепа на всички наши граждани във всички държави членки".

Комисията предлага изработването на програма за обучение, с помощта на която доброволците да се подготвят за изпращане на терен. Доброволците ще се обучават заедно в многонационални групи и също така ще имат възможността да прекарат няколко месеца на стажантски позиции в друга европейска държава, преди да заминат в рамките на хуманитарни операции. Единствено добре подготвените доброволци ще могат да бъдат изпращани на терен като „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ" в рамките на хуманитарни проекти.

Инициативата „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ" ще се осъществява в тясно сътрудничество с партньорски хуманитарни организации. Ще бъде създадена мрежа на „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ", която се очаква да се разрасне през идните години и да се превърне в единствен по рода си корпус от посланици на европейската солидарност.