Какво ново?

за контакти
RSS абонаментRSS абонамент

ЕС увеличава помощта си за пострадалите от хуманитарната криза в Сирия

  • Сирийски бежанци вървят през гората, подпомагани от бунтовници от Свободната сирийска армия, опитвайки се да пресекат северозападната част на границата на Сирия със съседна Турция
23.03.2012 г.  - 

Европейската комисия отпуска допълнителни 7 млн. евро, за да финансира животоспасяваща помощ за тези, които са били ранени или са били принудени да избягат заради продължаващото насилие в страната. Така общият размер на отпуснатите от Комисията средства достига 10 млн. евро.

Комисар Кристалина Георгиева, която неведнъж е призовавала за неограничен и независим достъп за хуманитарните работници, заяви: „С всеки изминал ден ситуацията в Сирия става все по-драматична. Продължилото една година ескалиране на напрежение причини огромно страдание на сирийския народ. Загинаха прекалено много цивилни. Прекалено много семейства са принудени да напуснат домовете си. Голяма част от населението страда в момента от недостиг на храна, гориво и медицински грижи“.

„Сериозно съм загрижена за хората, които се нуждаят спешно от хуманитарна помощ, за да оцелеят. Именно заради тях увеличаваме подкрепата си за Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и други хуманитарни организации и подкрепяме всички инициативи, чиято цел е да улеснят спешния достъп за хуманитарните работници. Осигуряването на всекидневно хуманитарно примирие е от първостепенно значение, за да се предостави помощ на хората, когато имат най-голяма нужда от нея. Европейската комисия е напълно мобилизирана, за да помогне да се отговори на хуманитарните нужди на сирийците както в страната, така и извън нея, чрез дейността на хуманитарните организации в съответствие с хуманитарните принципи на неутралност и безпристрастност“.

С новото финансиране ще продължат да се подпомагат десетките хиляди сирийци, напуснали страната, за да потърсят закрила извън границите на страната. С него ще се окаже и допълнителна помощ на хората, които са останали в Сирия, веднага щом бъде получен безпрепятствен достъп. Финансирането ще осигури спешна медицинска помощ, дейности за защита (главно посещения на задържани лица) и продоволствено подпомагане във вътрешността на Сирия. В съседните страни подпомагането ще включва спешна медицинска помощ, регистрация на бежанците, продоволствено подпомагане както за сирийските бежанци, така и за семействата, които са им дали подслон, както и раздаването на одеяла, кухненско оборудване, гориво. Планирано е и финансирането на помощ за преодоляване на травми.

Комисията ще насочи финансирането чрез хуманитарните си партньори, включително Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН).

Заради силно ограничения достъп на хуманитарните агенции до районите, обхванати от насилие, информацията за действителното положение на място в Сирия продължава да е оскъдна. Благодарение на частичен достъп до пострадалите, първото решение за финансиране в размер на 3 млн. евро беше използвано за защита на медицински мисии и оказване на медицинска помощ за болници и лечебни заведения, както и за защита на хората, напуснали домовете си и намерили убежище в съседни страни.

Според данни на ООН вследствие на убийства и нарушения на човешките права в Сирия са загинали повече от 9 381 души. Смята се, че между 1,5 и 3 милиона души са били засегнати от насилието. Повече от 36 000 души вече са потърсили убежище в съседни страни, главно в Турция, Ливан и Йордания, но също така и в Ирак и Либия.