Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Европейската комисия и Световната продоволствена програма обединяват сили срещу предстоящата криза в Сахел

  • Комисар Георгиева посещава съвместен проект на ЕС и СПП в Чад
15.02.2012 г.  - 

Европейската комисия и Световната продоволствена програма (СПП) на ООН ще увеличат съвместните си усилия за борба със заплахата от глад за жените и децата с подписването на споразумение за осигуряване на 30 милиона евро за хуманитарна помощ за Сахел.

Световната продоволствена програма има за цел да осигури хранителна помощ за 8 милиона души в целия африкански регион; тези нови средства ще подкрепят програмите за изхранване на един милион деца под двегодишна възраст и половин милион бременни и кърмещи жени, които са изложени на риск от недохранване през следващите месеци.

„Ранните предупредителни сигнали в Сахел са силни и ясни. В момента правим всичко възможно да намалим въздействието на лошата реколта и да не допуснем това да се превърне в още една мащабна криза с храните“, заяви Кристалина Георгиева, еврокомисар за хуманитарна помощ и реакция при кризи.

„Европейската комисия е един от най-големите световни хуманитарни донори, а СПП е най-големият доставчик на спешна хранителна помощ, така че нашето партньорство е естествено, нашето съдружие е силно, а нашето сътрудничество е помогнало на много страдащи мъже, жени и деца по време на много кризи с храните“.

„Прозорецът на възможността да спасим милиони хора от недохранване в Сахел бързо се затваря“, заяви изпълнителният директор на СПП, Жозет Ширан. „Европейската комисия осигурява жизненоважни ресурси, а СПП трябва да действа бързо и да спаси живота на много уязвими жени и деца, които се намират в най-голям риск от глад вследствие на сушата в региона“.

Миналата седмица Комисията увеличи средствата, които отпуска за кризата с храните в Сахел, до близо 275 милиона евро.
Предстоящото споразумение представлява още една стъпка, предприета заедно, в рамките на 20-годишното сътрудничество между СПП и ЕК. СПП отбелязва своята 50-годишнина през тази година, а ГД „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ (ECHO) на Европейската комисия – своята 20-годишнина.