Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Тежък студ поставя капацитета за гражданска защита на Европа на изпитание

  • Арктическият студ, сковал Европа за повече от седмица, отне живота на близо 300 души вчера, доведе до хаос във въздушния транспорт в Лондон, а снегът достигна на юг чак до Рим и дори Северна Африка.
06.02.2012 г.  - 

Голяма част от Европа е обхваната от изключително голям студ, което поставя под огромен натиск националните капацитети за гражданска защита. До този момент около 360 души са загинали от измръзване, а хиляди са приети в болници. Най-много са жертвите на ниските температури в Украйна (131 загинали), Полша (53 загинали) и Румъния (34 загинали). Стотици хиляди души на континента останаха без вода, газ и електричество.

В няколко държави е обявено извънредно положение – Сърбия, Босна и Херцеговина, части от Италия, България, Словакия, Полша и Румъния.

Студът причини сериозни инциденти – в събота водопроводи се спукаха в Източна Словакия, оставяйки 14 000 души без питейна вода. В понеделник проливни дъждове и топящ се сняг скъсаха язовирна стена в България; наводнението, което последва, наложи евакуация на стотици хора и разруши няколко села.

Широкомащабната извънредна ситуация поставя на изпитание националните системи за реакция и прави мобилизацията на потенциална помощ трудна. Но европейската солидарност остава силна. Центърът за мониторинг и информация на Европейската комисия следи отблизо развитието на екстремните метеорологични условия и е в постоянна връзка с националните власти.

Механизмът на ЕС за гражданска защита е задействан, Центърът за мониторинг и информация може да съдейства за предоставянето на помощ в областта на гражданската защита (палатки, одеяла, генератори за отопление и др.). Той също така може да изпрати екип по гражданска защита на ЕС, в който участват експерти. Заедно със Съвместния изследователски център Комисията може да предостави прогнози за времето и за отлива на водата от по-големите европейски реки.

Където е възможно, Комисията може да изпрати модула за гражданска защита за подготвителни действия за спасяване на хора при изключително сериозни зимни условия. Модулът, управляван от Финландия, може да извършва операции по търсене и спасяване и да осигурява техническа подкрепа на екипите за гражданска защита, работещи в условия на студ.

Комисията може също да съфинансира транспортирането на помощта.

Механизмът за гражданска защита е бил задействан при извънредни зимни условия и преди, въпреки че обстоятелствата са били съвсем различни. През януари 2010 г. Обединеното кралство и Нидерландия бяха засегнати от силен снеговалеж и поискаха сол за пътища за деблокиране на магистралите.