Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

„Подаден е сигнал за тревога — трябва да предприемем мерки незабавно“ - Комисар Георгиева е на посещение в Сахел

  • „Спасихме живота на над 200 000 деца, но трябва и ще направим повече“
17.01.2012 г.  - 

Комисарят на Европейския съюз по въпросите на хуманитарната помощ Кристалина Георгиева пристига днес в Нигер в момент на задаваща се криза в африканския регион Сахел. Присъствието на комисаря е в отговор на призиви за помощ от засегнатите държави.

По време на четиридневното си посещение в региона тя ще посети Нигер и Чад — две от петте държави в Сахел (сред които Буркина Фасо, Мали и Мавритания), които са изложени на най-голям риск от огромен недостиг на храна.

„Никой не трябва да живее в страх от глад и въпреки това до няколко месеца хората ще започнат да гладуват, ако не предприемем мерки“, заяви комисарят. „Това е третият път за десетилетие, когато този регион бива връхлетян от криза. Всяка година спасяваме над 200 000 деца от тежко недохранване, но трябва и ще направим повече“.

Комисарят заяви, че както при последната голяма криза през 2010 г., чрез предвиждане на най-тежките последици от наближаващия недостиг на храна и чрез предприемане на мерки, преди той да настъпи, ще бъдат спасени повече човешки животи. „Тази седмица съм тук, за да се уверя, че предоставяме интелигентна помощ, предназначена за най-уязвимите и осигурена по най-икономичния и ефективен начин“.

Тя ще оцени хуманитарните нужди с органите и настоящата реакция на Европейската комисия на кризата, като също ще установи потенциалните нужди от допълнителна помощ.

Комисар Георгиева добави: „От 2005 г. до момента Комисията е отпуснала над 225 милиона евро. Но искаме да направим повече и да прекъснем цикъла на глад. През настоящата криза вече сме предоставили над 100 милиона EUR за борба с глада и работим в тясно сътрудничество с други агенции с цел въвеждане на всеобхватна стратегия в областта на помощите, която да обхваща както краткосрочните, така и дългосрочните действия, необходими, за да остане недохранването в миналото“.

Приблизително 22,9 милиона души започват 2012 г. с огромна несигурност за това как ще изхранват себе си и семействата си. Повечето хора, които живеят в Сахел, разчитат в много голяма степен за оцеляването си на нуждаещо се от дъждове земеделие и на животновъдство. Недостигът на храна възлиза на цели 52 % в сравнение с миналата година, а близо 1,3 милиона деца в региона понастоящем страдат от тежко недохранване.