Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Комисар Георгиева посети руския център за управление на извънредни ситуации и обсъди сътрудничеството с руските партньори в тази област

Комисар Георгиева във високо-технологичния център за управление на извънредни ситуации в Москва © EC
19.05.2011 г.  - 

Еврокомисар Кристалина Георгиева е в Москва, където разговаря с представители на руското правителство, разгледа впечатляващо изложение на технологии за гражданска защита и посети високо-технологичния център за реакция на извънредни ситуации.

По-интензивното сътрудничество между Европейския Съюз и Русия при реакцията на бедствия беше тема на разговорите на комисар Георгиева със Сергей Шойгу, Министър на гражданската защита, извънредните ситуации и реакцията на природни бедствия. Русия е оказвала помощ на страните-членки на ЕС в борбата с горски пожари и наводнения, но и е получавала подкрепа и европейска солидарност - най-вече в овладяването на горските пожари край Москва миналото лято. Тогава девет членки на ЕС помогнаха с огнеборци и противопожарни самолети.

“И ЕС и Русия се тревожат от растящата честота и интензивност на бедствията, които заплашват нашите граждани и които могат да разтърсят всяка страна по света,” каза комисар Георгиева. “За да отговорим на това предизвикателство бързо и ефективно е важно да поддържаме редовен диалог за сътрудничеството ни; то дава добри възможности за съвместни тренировки и по-добра подготовка и за координиран отговор на бедствия. Тези възможности са особено актуални сега, когато ЕС засилва своя капацитет да реагира на бедствия и изгражда истински център за тази цел. Имаме интерес да засилим координацията си с Русия, която има добре изградени и високо-технологични системи за реакция при спешни случаи,” обясни Кристалина Георгиева.

По покана на министър Шойгу, тя посети модерния център за управление на извънредни ситуации на руското министерство на гражданската защита. В Москва комисарят участва и в ежегодното Изложение за интегрирана безопасност и сигурност, което събира международни специалисти, институции и фирми, работещи в областта на гражданската защита, и показва последните иновации в реакцията при кризи. В рамките на изложението, комисар Георгиева ще наблюдава наземни и въздушни тренировъчни упражнения за борба с пожари и за издирване и спасяване на хора.

Междувременно, Русия раширява ролята си като международен донор и работи все по-често рамо до рамо с ЕС в оказването на хуманитарна помощ - например в Хаити и Пакистан. Ето защо еврокомисарят по хуманитарна помощ обсъди с руските си партньори възможностите за по-тясно сътрудничество в рамките на ООН за подкрепа на жертвите на спешни и продължителни кризи по света.