Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

От граничната зона между Либия и Тунис комисар Георгиева обявява трикратно увеличаване на помощта на ЕС за хуманитарната криза

Египтяни, които бягат, за да хванат съответния автобус, с който да напуснат бежански лагер © Jim Hollander/Belga
03.03.2011 г.  - 

Европейската комисия продължава да адаптира реакцията си към нарастващата хуманитарна криза, причинена от продължаващото насилие в Либия. От границата между Либия и Тунис, където хуманитарната ситуация е усложнена от масовия поток на хора, които напускат Либия, комисар Георгиева обяви, че Комисията ще увеличи трикратно помощта си: 30 млн. евро ще бъдат предоставени за посрещане на хуманитарни нужди, повишавайки сумата от 10 млн. евро, които бяха отпуснати вчера.

В момента комисар Георгиева следи хода на хуманитарните операции на място, където хуманитарната помощ на Комисията вече се предоставя в подкрепа на бежанците. Освен за подпомагане при евакуациите, част от европейското финансиране ще бъде използвано за посрещане на най-неотложните нужди на хората, които преминават либийските граници: палатки, храна, одеяла и медицинска помощ. Спасителните операции ще бъдат осъществени и координирани заедно с хуманитарните партньори на Европейската комисия, които вече работят на либийските граници: Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК), тунизийския Червен полумесец, Международната организация по миграция (МОМ) и европейски неправителствени организации. Настоящата помощ от ЕС ще посрещне и други хуманитарни нужди, които могат да възникнат, включително във вътрешността на страната, където ситуацията все още е трудно да бъде преценена.

Европейската комисия отпуска средства за трети път за по-малко от седмица във връзка с либийската криза — миналия петък Комисията взе спешно решение за 3 млн. евро, които бяха увеличени до 10 млн. евро в сряда.