Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Водещи новини

Специално оборудване за почистване на петролни разливи © Koseq

ЕС предлага специално оборудване за почистване на петролни разливи в помощ на САЩ за борба с екологичната катастрофа в Мексиканския залив

28.05.2010 г. - В късния следобед на 27 май в Центъра за мониторинг и информация (ЦМИ) постъпи молба за помощ от Бреговата охрана на САЩ за осигуряване на специфичен вид оборудване за почистване на петролни разливи. В рамките на няколко часа Центърът за мониторинг и информация (ЦМИ) успя да изготви консолидирано европейско предложение (...)

Център за мониторинг и информация (ЦМИ) © ЕС

Щедра реакция към молбата на Унгария за осигуряване на чували с пясък срещу наводненията

27.05.2010 г. - В 20:00 ч. на 25 май Унгария задейства Механизма на ЕС за гражданска защита за спешна помощ за справяне с наводненията в страната. Унгария посочи неотложна нужда от осигуряване на 2 милиона чувала с пясък, за да овладее наводненията. В отговор на призива, изпратен от Центъра за мониторинг и информация (ЦМИ), (...)

Комисар Георгиева и министърът на вътрешните работи, Томас де Мезиер - снимка от: BMI/Hans-Joachim M. Rickel

Официално посещение на комисар Георгиева в Берлин

20.05.2010 г. - Като част от обиколката й на европейските столици, Кристалина Георгиева, комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, посети Берлин на 20 май 2010 Комисарят представи своя нов портфейл и политическите си и оперативни приоритети на министъра на външните работи, д-р Гидо Вестервеле, министъра на вътрешните работи, Томас де Мезиер, министъра на отбраната, Карл-Теодор цу Гутенберг, министъра на икономическото сътрудничество и развитие, Дирк Нибел, и държавния министър на Федералното канцлерство, Екарт фон Кледен. (...)

Кристалина Георгиева в оперативното звено на Центъра за мониторинг и информация (ЦМИ) © ЕС

Механизмът за гражданска защита на ЕС бе задействан в подкрепа на Полша за овладяване на тежките наводнения в страната

19.05.2010 г. - На 19 май в 05:30 ч. брюкселско време Полша задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, като поиска подкрепа, за да се справи с тежките наводнения, които понастоящем засягат големи райони от страната. Молбата за осигуряване на голямодебитни помпени съоръжения и екипи към тях беше незабавно предадена на всички участващи държави чрез Центъра за мониторинг и информация (ЦМИ) (...)

Маргот Валстрьом вляво и комисар Георгиева © ЕС

Комисар Георгиева се срещна с Маргот Валстрьом, специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на конфликти

19.05.2010 г. - На 19 май Комисар Георгиева проведе среща с бившия заместник-председател на Комисията Маргот Валстрьом, която понастоящем е специален представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на конфликти. Комисар Георгиева и г-жа Валстрьом разговаряха за новите й отговорности в ООН и ролята на Комисията при използване на хуманитарна помощ в конфликтни зони. (...)

Комисар Георгиева, комисар Йотингер и член на кабинета на г-н Йотингер © ЕС

Комисар Георгиева обсъди с комисаря по енергетиката, Йотингер, и водещите компании в нефтодобивната и газодобивната промишленост как по-добре да се предотвратят и да се реагира на кризите, причинени от замърсяване с н

11.05.2010 г. - Срещата с представители на големите нефтогазови компании от най-високо равнище постави акцент върху получаване на гаранции от тях, че те ще управляват по такъв начин всички рискове, че да се избегнат бедствия, подобно на това в Мексиканския залив. (...)

Изключителната среща на Комисията с комисар Георгиева чрез видео връзка © ЕС

Комисар Георгиева участва в извънредната среща на Комисията (за Европейския механизъм за стабилизиране)

09.05.2010 г. - В неделя комисар Георгиева участва (чрез видео връзка) в извънредната среща а Комисията, която бе свикана с цел финализиране на предложението за създаване на Европейски механизъм за стабилизиране (...)

Комисар Георгиева в Стокхолм © ЕС

Посещение на комисар Георгиева в Стокхолм - срещи с шведските власти

06.05.2010 г. - Комисар Георгиева посети Стокхолм, за да проведе серия от срещи с шведските власти с цел обсъждане на актуални проблеми, свързани с хуманитарната помощ и реакцията при бедствия. (...)

Палестинско дете между развалини © ЕС

Комисар Георгиева и генералният комисар на UNRWA (Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток) обсъждат хуманитарната помощ в Близкия изток

05.05.2010 г. - Днес Кристалина Георгиева - комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи - прие генералния комисар на UNRWA (Агенция на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток) Филипо Гранди. По време на първата си среща те подчертаха важността на утвърденото и трайно партньорство между Комисията и UNRWA за ефективна съвместна работа с цел подобряване на ситуацията на палестинските бежанци в региона. (...)

Мироопазващи сили на ООН в действие © ЕС

Комисар Кристалина Георгиева се срещна с Ален Льо Роа, заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции

05.05.2010 г. - Комисар Кристалина Георгиева, отговаряща за ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, се срещна днес с Ален льо Роа, който оглавява Отдела за мироопазващи операции на ООН. Комисар Георгиева и заместник-генералният секретар Льо Роа обсъдиха сътрудничеството между военните и хуманитарните организации в действие и съответните им роли.