Горещи теми

RSS абонаментRSS абонамент

Международен ден на хуманитарните дейности 2011: помощ от човек за човека

19 август е Mеждународен ден на хуманитарните дейности. Този ден е посветен на хуманитарните работници – мъже и жени, които носят облекчение, помощ и надежда на милиони жертви на кризи в най-опасните райони в света.


Международният ден на хуманитарните дейности води началото си от 2008 г. – тогава Общото събрание на ООН избира 19 август в памет на 22 хуманитарни работници на ООН, убити при бомбена експлозия в офиса на ООН в Багдад, Ирак, на 19 август 2003 г. Един от загиналите е специалният представител на генералния секретар на ООН Серджу Виейра ди Мелу.

Жена от Туркана и работничка от OXFAM със своите креативни украшения, раници и бутилки с вода/мляко, които продават. 2012 г. © Европейски съюз – ECHO/Malini Morzaria

Днес в света има повече от половин милион хуманитарни работници – специалисти по оказване на помощ и специалисти в областта на развитието. Според последната подробна оценка на сектора, направена през 2008 г., броят на хуманитарните работници е 595 000 (включително международни и местни служители на хуманитарните агенции на ООН, международни неправителствени организации и организациите на Международния червен кръст и на Червения полумесец).

Дирекцията за хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия (ECHO) има повече от 400 специалисти в областта на хуманитарните дейности, действащи в 47 служби по места, където хуманитарната помощ е най-необходима (вижте разказите English на експертите от ECHO). Тяхната работа се състои в това да наблюдават и оценяват финансирани от ECHO проекти и да гарантират ефективното и бързо предоставяне на съобразена с нуждите помощ.  През 2010 г. Комисията предостави хуманитарна помощ в размер на 1,115 млрд. евро. Като цяло ЕС е най-големият институционален донор на хуманитарна помощ, като от началото на тази година е предоставил повече от 37% от глобалното финансиране на хуманитарни дейности. 

В момента Африканският рог е изправен пред една от най-тежките хуманитарни кризи в света. Благодарение на хуманитарните работници, жертвите на животозастрашаващата суша, на регионалните конфликти и на продоволствената криза получават спешна помощ. Европейската солидарност и отдадеността на хуманитарните работници наистина променят живота на милиони хора.

ЕС твърдо застава зад хуманитарните работници в тяхната борба и ще продължи да подкрепя спазването на принципите на хуманитарната дейност.