Горещи теми

RSS абонаментRSS абонамент

Сирия е обхваната от насилие

Войната в Сирия отне живота на повече от 100 000 души, а близо 7 млн. се нуждаят от хуманитарна помощ. Повече от 4 милиона сирийци са разселени в границите на страната, а бежанците са над 2 милиона. Европейската комисия подкрепя с хуманитарна помощ милиони жертви на насилието в Сирия и в съседните ѝ страни.

Шестгодишната Уидад стои пред покритата с пясък палатка на своето семейство в лагера Заатари © EК/ECHO/Dina Baslan

Всеки ден на насилие води до увеличаване на нуждите от помощ и на броя на засегнатите хора. Цивилното население изпитва най-различни видове недостиг. Цените на хранителните продукти се покачват рязко. Има сериозни твърдения за малтретиране на жени и деца. Липсата на санитарни съоръжения повишава риска от епидемии. Основните приоритети са лечението и евакуирането на ранените, поддържането на санитарно-хигиенните условия, медицинските услуги, осигуряването на подслон и продоволствената помощ.

Европейската комисия е щедър и активен донор на хуманитарна помощ във връзка с тази криза. Нашите приоритети са да осигурим помощ на разселените лица в Сирия и на сирийските бежанци в други страни.

Комисията поддържа ежедневна връзка с хуманитарните си партньори и координира своите хуманитарни дейности със страните от ЕС и други значими донори.

 


      
     pdf - 2 MB [2 MB]

 

Европейският съюз е най-големият донор на помощи. Страните членки са предоставили хуманитарна помощ на стойност 1,6 милиарда евро. От края на 2011 г. от бюджета на ЕС са били мобилизирани близо 840 млн. евро като пряк отговор на кризата в Сирия. Тази сума включва 515 млн. евро във вид на хуманитарна помощ и 325 млн. евро за други видове помощ в страната и региона.

Това е жизненоважна подкрепа за бежанците в Турция, Ливан, Йордания и Ирак и за разселените в Сирия хора. Освен финансова помощ, чрез Европейския механизъм за гражданска защита на сирийските бежанци бяха осигурени линейки, одеяла, отоплителни уреди и др.

Ескалиращото насилие затруднява и прави все по-опасна работата на хуманитарните работници. Продължават нападенията срещу тях: 22 доброволци от Сирийския арабски червен полумесец и 11 служители на ООН бяха убити, докато извършваха хуманитарна дейност. Не спират и нападенията над автомобили на ООН и линейки.

Международното хуманитарно право задължава всички страни в конфликта да защитават цивилните граждани и да направят възможен достъпа до тях. Атаките срещу цивилни граждани, включително хуманитарни работници, са нехуманни, незаконни и трябва да спрат.