Горещи теми

RSS абонаментRSS абонамент

Солидарност с Япония

Япония бе засегната от едно от най-тежките бедствия в нейната история на 11 март 2011 г. Европейският съюз реагира с огромно съчувствие и солидарност към японския народ. Помощта също дойде бързо – общият финансов принос заедно с помощта в натура от ЕС достигна 17 милиона евро.

Оцелели бездомни се редят на опашка, за да получат помощ в Еркис, Източна Турция. Снегът в Източна Турция затруднява усилията на спасителите и задълбочава бедственото положение на хилядите, останали без дом след разрушителното земетресение, което досега е отнело живота на над 530 души. © Belga / AFP / Adem Altan


Map Japan pdf - 92 KB [92 KB] English


Мощно земетресение (едно от петте най-силни в историята) предизвика цунами, опустоши североизточното крайбрежие на Япония, като разруши градове и остави 300 000 души без дом.

Земетресението и цунамито отнеха живота на близо 16 000 души и разрушиха атомната централа Фукушима. Това беше най-скъпото природно бедствие в историята.

По молба на Япония Европейският съюз задейства своя Механизъм за гражданска защита, който координира помощта на ЕС и гарантира напълно обединена и целенасочена реакция на ЕС. Комисар Кристалина Георгиева бе първият високопоставен политик в международен план, който посети Япония след връхлетялото я бедствие. Тя предаде посланието за солидарността на европейците с японския народ и потвърди поетия от ЕС ангажимент да продължи да помага на Япония.

Реакцията на ЕС

Европейската комисия прие предложения за помощ от европейските страни и координира логистиката по доставянето й.

През седмиците след бедствието 19 държави-членки, участващи в Механизма за гражданска защита на ЕС, предоставиха финансова и/или помощ в натура на Япония. Помощта от Европа включваше храни, одеяла, бидони с бензин и резервоари с вода, легла, дюшеци, спални чували, помпи и електрически генератори (вижте информационния лист за помощта по държави).

Приблизително 400 тона помощ в натура бяха насочени чрез Механизма за гражданска защита на ЕС към Япония и бяха разпределени към най-засегнатите райони.

Европейски екип по гражданска защита замина за Япония дни след земетресението, за да координира разпределянето на помощта на ЕС.

Комисията също така насочи хуманитарна помощ на стойност 10 милиона евро чрез Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). С този принос помощ беше осигурена за около 18 000 евакуирани лица и други нуждаещи се в партньорство с Японския Червен кръст.

Реакцията на ЕС дойде като консолидиран европейски пакет, който беше от решаващо значение предвид изключително трудните условия на място и сложните широкомащабни спасителни действия на национално ниво.

ЕС и японските власти продължават да си сътрудничат в областта на политиките за хуманитарна помощ, спасителните операции при извънредни ситуации и подготовката и превенцията при бедствия.