Горещи теми

RSS абонаментRSS абонамент

Хаити: запазване на надеждата жива

На 12 януари 2010 г. опустошително земетресение разтърси Хаити и отне живота на повече от 200 000 души, рани стотици хиляди и остави 1,7 милиона без дом. Бедствието порази нация, където мнозина без друго живееха в крайна бедност и социална уязвимост.

Фото кредити: EO/ECHO/ Susana Pérez Díaz

Още от първия ден Европейският съюз бе напълно мобилизиран за оказване помощ на засегнатите хаитяни, като незабавно предостави мащабна хуманитарна помощ и помощ за развитие. Помощта от Европа достигна до всеки втори хаитянин. Осигурени бяха подслон, храна и здравни услуги, подпомогнат бе и процесът на възстановяване.

Европейската комисия бе сред първите, финансирали хуманитарната помощ в страната след земетресението и оттогава продължава да откликва на хуманитарната катастрофа. През 2010 г. Комисията отпусна 122 милиона евро за хуманитарни нужди в Хаити, с които бяха подпомогнати 3 милиона души. През 2011 и 2012 броят на получилите хуманитарна помощ от Европа хаитяни нарасна на 5 милиона, а подкрепата на Европейската комисия възлезе на общо 73 милиона евро, предназначени за:

  • строителство и възстановяване на жилища за останалите без дом
  • осигуряване на лечение за болните от холера и съдействие на болниците в Хаити за справяне с епидемията, както и за профилактика на заболявания и подобряване на хигиената
  • дейности за намаляване на риска от нови бедствия и подготовка на обществото и институциите за по-добро справяне с природните стихии.

 

Допълнителна помощ бе предоставена след пораженията от тропическата буря Айзък през август 2012 г. (3 милиона евро) и урагана Санди през октомври 2012 г. (6 милиона евро).

Фото кредити: EO/ECHO/Vicente Raimundo

За 2103 г. Комисията е заделила 30,5 милиона евро за хуманитарна помощ в Хаити. Но ЕС е поел и дългосрочен ангажимент към страната посредством връзката между спешната помощ и подкрепата за възстановяване и развитие. Пример за това е програмата на ЕС за устойчиво жилищно настаняване, с която се възстановяват домове и се организират комунални услуги в жилищните квартали, за да могат близо 500 000 останали без дом жители на Порт-о-Пренс да се завърнат в безопасни жилища и да разчитат на функционираща инфраструктура.

Освен хуманитарната помощ Европейският съюз оказва подкрепа и за други проекти от съществено значение за развитието на страната. От 2010 г. насам ЕС е предоставил около 540 милиона евро за възстановяване и развитие на Хаити, които обхващат пътната инфраструктура, селското стопанство, човешките права, безопасност на храните, помощ и наблюдение на изборите и подпомагане на търговията.

ECHO Funding in Haiti 1995-2013 pdf - 264 KB [264 KB]

За повече информация относно действията на Комисията за справяне с епидемията от холера, моля посетете уебсайта на DG ECHO