Горещи теми

RSS абонаментRSS абонамент

Горски пожари в Европа

Южноевропейските страни се борят с горски пожари. Гърция, Италия, Испания, Франция, Португалия, Черна гора, Сърбия, Хърватия и България вече са засегнати от пожарите, причинени от горещите вълни, сухото време и непостоянните валежи. Повече от 10 души са загинали или са били ранени, хиляди европейски граждани са евакуирани, а стотици хиляди са сред засегнатите от пожарите. Материалните щети тепърва ще се изчисляват.

Пожарникар се опитва да изгаси горски пожар на 23 юли 2012 г. в Лиер край Ла Хункера (Жирона) в близост до испанско-френската граница © Belga/AFP PHOTO / LLUIS GENE

Механизмът за гражданска защита на ЕС може да координира помощта от 32-те участващи страни, ако засегнатата страна поиска помощ (например, противопожарни хеликоптери и самолети, както и служители с противопожарно оборудване). Досега през това лято Механизмът е координирал съвместни противопожарни операции по молба на Гърция, Черна гора, Албания и Португалия, които получиха противопожарно оборудване чрез Механизма. Той също така предостави на Испания, Португалия и България сателитни карти на районите, засегнати от пожари. Комисар Георгиева посети Испания и България, където обсъди предизвикателствата в борбата с горските пожари с министри, представители на органите за гражданска защита и доброволци.

Центърът за мониторинг и информация (ЦМИ) на Комисията, изпълняващ ролята на работен център на Механизма за гражданска защита на ЕС, следи отблизо развитието на ситуацията и остава в пълна готовност да предава призиви и предложения за помощ, да координира съвместни противопожарни операции и да участва в оценяването на щетите.

Експертите по гражданска защита на ЦМИ поддържат постоянна връзка със своите колеги в съответните страни, като обменят информация и обсъждат потенциалните нужди. Общата система за спешна комуникация и информация (CECIS) улеснява комуникацията между ЦМИ и националните власти, като прави реакцията при бедствия по-бърза и по-ефективна. Механизмът за гражданска защита може също да съфинансира транспортирането на помощта до засегнатия район.

През лятото на 2011 г. и 2010 г. Механизмът за гражданска защита на ЕС бе задействан 20 пъти, за да реагира на горските пожари както на територията на Европа, така и извън нея.