Горещи теми

RSS абонаментRSS абонамент

Земетресение в Турция

Мощно земетресение разтърси Източна Турция на 23 октомври. Загинаха над 600 души, а 4 152 бяха ранени. Властите, Червеният полумесец и турските доброволци работеха неуморно, за да спасят стотиците, останали под развалините, но след разрушението хиляди остават без дом. Турция помоли Европа да се присъедини към хуманитарната операция и да помогне за осигуряването на подслон за оцелелите.

Момче бяга, а друго гледа към дрехи, докато бездомните оцелели се редят на опашка, за да получат помощи в Еркис на 27 октомври 2011 г. © BELGA/AFP PHOTO/ADEM ALTAN

Незабавно след земетресението Европейската комисия информира турските власти за готовността си да координира европейската помощ. Центърът за спешно реагиране на Комисията наблюдава сеизмичната активност и хуманитарната ситуация от първия сигнал за тревога.


          
        pdf - 4 MB [4 MB]


На 26 октомври Турция поиска палатки от семеен тип и сглобяеми къщи, за да осигури подслон на хората, останали без домове след бедствието. През нощта температурата в засегнатия район пада до нула градуса, така че палатките трябва да са подходящи за студено време. Комисията съобщи за тези нужди на 31 европейски държави, които участват в Механизма на ЕС за гражданска защита. Няколко държави реагираха незабавно и предложиха хиляди палатки.

В следващите часове към европейската реакция се присъединиха още държави. Седемнадесет държави-членки предоставиха 5 850 палатки. Палатките бяха изпратени в района на бедствието и осигуряват подслон на 22 500 души. Незабавното предоставяне на помощта се координира чрез центъра за спешно реагиране на Комисията.

Част от разходите за въздушен транспорт за доставка на помощта ще бъдат поети от Европейската комисия, която също така осигури 4 милиона евро (от Инструмент за предприсъединителна помощ (ИПП)) за турския Червен полумесец за монтирането на 1 200 сглобяеми къщи. Няколко държави-членки на ЕС също директно предоставиха дарения на турските власти.

Комисията изпрати екип от експерти по гражданска защита в района на бедствието. Шестте експерта координират доставянето на спешната помощ от Европа на място.