Agriculturi şi pieţe locale: pentru o dimensiune locală consolidată a politicii agricole comune

"Un consumator din doi regretă faptul că produsele locale sunt greu de găsit și dificil de diferențiat de celelalte produse. Pe de altă parte, lipsesc structurile, iar prejudecățile legate de acest mod de comercializare se fac încă puternic simțite în anumite medii politice și economice", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în deshiderea conferinţei "Agricultură şi pieţe locale" la Bruxelles, pe 20 aprilie 2012.

 Înregistrarea video

"Pe de o parte, filierele scurte au fost ignorate prea multă vreme. Pe de altă parte, din datele disponibile rezultă că, în ciuda lipsei de sprijin și de recunoaștere, 15 % din exploatațiile Uniunii Europene își desfac deja mai bine de jumătate din producția proprie pe piețele locale", a precizat comisarul, adăugând: "dincolo de aceste dificultăți, vânzarea pe plan local a unei părți mai mari din producția agricolă va oferi răspunsuri concrete la o serie de provocări cu care se confruntă societatea noastră: răspunsuri pentru consumatorii care apreciază calitatea, bogăția ofertei agricole și propriile tradiții; răspunsuri în ceea ce privește sănătatea economică a sectorului agricol - chiar dacă pieţele locale sunt departe de a deveni majoritare, ele aduc un plus de valoare adăugată indispensabil; răspunsuri pentru societate la problemele risipei de resurse şi schimbărilor climatice: risipa de energie legată de transporturile inutile de marfă și risipa de produse alimentare, pierdute în diferite etape ale lanțului logistic.  Este nevoie de o mai bună înțelegere din partea noastră a acestui mod de comercializare. El trebuie redescoperit", a subliniat Comisarul Cioloş.

Conferinţa "Agricultura şi pieţele locale" a fost organizată de Comisia Europeană la iniţiativa comisarilor europeni Dacian Cioloş şi John Dalli, responsabili de agricultură şi dezvoltare rurală şi de sănătate şi protecţia consumatorilor.

 

Citit discursul

Site-ul conferinţei English (en)

Ultima actualizare: 24/04/2014 |  Începutul paginii