Cioloş: Politica agricolă comună poate stimula diversitatea agriculturii europene

Dacian Cioloş, Member of the EC in charge of Agriculture and Rural Development receives representatives from the agricultural producers association; Coordination européenne Via Campesina

Comisarul European Dacian Cioloş s-a întâlnit miercuri, 13 aprilie, cu reprezentanţii Via Campesina, cu care a discutat despre viitorul Politicii agricole comune (PAC) şi despre situaţia în sectorul laptelui. Reprezentanţii mişcării internaţionale a agricultorilor au subliniat importanţa asigurării unui viitor stabil micilor exploataţii familiale. De asemenea, au atras atenţia asupra evoluţiei spre un model agricol dual, în care un mare număr de mici fermieri au venituri reduse, în vreme ce producţia se concentrează spre un număr redus de mari exploataţii agricole, care au venituri ridicate.

In timpul întâlnirii, comisarul Cioloş a subliniat că diversitatea sectorului agricol european este un avantaj al UE şi că ideea unui model unic pentru agricultura europeană aparţine trecutului. Această diversitate europeană, a spus comisarul Cioloş, ar putea să se dezvolte dacă este sprijinită de politica agricolă comună. De asemenea, comisarul a adăugat că exploataţiile agricole ar trebui să fie competitive pe pieţele pe care le vizează, fie ele locale, regionale, naţionale, europene sau globale.

Pe tema dezbaterii despre PAC – după 2013, care a fost lansată pe 12 aprilie, comisarul Cioloş a subliniat nevoia pentru extinderea dezbaterii către toate sectoarele societăţii, precizând ca este interesat sa audă nu numai aşteptările fermierilor de la Politica agricolă comună ci şi aşteptările cetăţenilor europeni în general.  El a adăugat că definirea viitoarei agriculturi europene este un proces care ar trebui să-i preocupe pe tinerii fermieri şi şi-a exprimat speranţa că va lucra îndeaproape şi de o manieră constructivă cu aceştia, pe parcursul întâlnirilor şi seminariilor care vor avea loc în lunile următoare.

Ultima actualizare: 24/04/2014 |  Începutul paginii