Navigációs útvonal

További eszközök

Szociális csúcs

24/03/2011
http://c14005-o.l.core.cdn.streamfarm.net/findmedia/01/76561/LR_76561W.mp4

 

Az EU a költségvetési megszorítások munkahelyekre és növekedésre gyakorolt hatásairól egyeztetett a munkavállalókkal és a munkáltatókkal.

Az európai munkavállalók és munkáltatók képviselőinek részvételével megrendezett háromoldalú szociális csúcson találkozott egymással José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős uniós biztos, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és – a Tanács elnökségének képviseletében – Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Megbeszélésük középpontjában a költségvetési és államháztartási konszolidációnak a munkahelyekre és a növekedésre gyakorolt hatása, valamint a szociális partnerek irányításban játszott szerepe állt. A megbeszélésen a soron következő elnökségeket ellátó Lengyelország és Dánia miniszterelnöke és munkaügyi minisztere is részt vett.

A háromoldalú szociális csúcsot az Európai Tanács tavaszi ülése előtt rendezik meg, amelyen várhatóan megállapodás fog születni a gazdasági válság átfogó kezeléséről, és egy új irányítási struktúra mellett alapvető szerkezeti reformok kezdeményezésére is sor kerül majd.

Az európai szociális partnerekhez szólva Andor László uniós biztos igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, amelyek szerint a megszorító intézkedések jelenlegi középpontba állítása akadályozná az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést. Hangsúlyozta: „Európában a recessziót követően élénkülés tapasztalható, ez az élénkülés azonban még mindig törékeny és egyenlőtlen mértékű. Miközben tehát a költségvetési konszolidációval a fejlődést szolgáljuk, biztosítanunk kell, hogy a beruházások és munkahelyteremtés feltételei tovább javuljanak. Számomra ez kiemelt célkitűzés. A makrogazdaság stabilizációjára irányuló erőfeszítéseknek továbbra is összhangban kell állniuk a gazdasági és társadalmi fejlődéssel kapcsolatban az Európa 2020 stratégiában és az integrált iránymutatásokban megállapított, hosszú távú célkitűzéseinkkel”.

Hangsúlyozta a szociális párbeszédnek az európai válságkezelésben játszott szerepét: „A közelmúlt egyik legfontosabb tanulsága az, hogy a magas színvonalú szociális párbeszéd jelentős szerepet játszott a recesszió hatásainak enyhítésében. A szociális partnerekkel együtt meg kell találnunk olyan kérdések összehangolásának a módját, mint a bérek vagy a nyugdíjak kérdése egy megerősített monetáris unión belül”.

A találkozón az európai szociális partnerek (az ESZSZ, a BUSINESSEUROPE, a CEEP és az UEAPME) egyetértettek abban, hogy szorosabb gazdasági együttműködésre és munkaerő-piaci reformokra van szükség. Jelezték, hogy a szociális partnerek számára megfelelő részvételi lehetőséget kell biztosítani a nemzeti reformtervek meghatározásában, valamint az Európa 2020 stratégia egészének végrehajtásában.