Posodobljene informacije so na voljo na strani Evropskega parlamenta:

Povezava do posodobljenih informacijOgled arhivirane strani

Ta spletna stran je bila arhivirana (24/07/2012)
24/07/2012

Navigacijska pot

  • Print version
  • Decrease text
  • Increase text

SOODLOČANJE oziroma „redni zakonodajni postopek“

Na spletišču predstavljamo postopek soodločanja oziroma „redni zakonodajni postopek“, kakor se imenuje v Lizbonski pogodbi (člen 294 Pogodbe o delovanju Evropske unije). Opisana je tudi vloga vseh treh institucij v postopku (Evropskega parlamenta, Sveta in Komisije).

Našli boste informacije o postopku (sklic na Pogodbo, pravno podlago pdf - 102 KB [102 KB] English (en) , praktični vodnik po soodločanju English (en) français (fr) ) in o zakonskih aktih na različnih stopnjah postopka ali že sprejetih aktih.

Uporabne povezave vas bodo popeljale na strani udeležencev v postopku soodločanja (Evropski parlament in Svet), na katerih so dodatne informacije. Morebitna vprašanja nam lahko pošljete na strani s kontaktnimi podatki.

Maroš ŠEFČOVIČ

Maroš ŠEFČOVIČ
Podpredsednik Evropske komisije - komisar za medinstitucionalne odnose in administrativne zadeve

"Z Lizbonsko pogodbo je redni zakonodajni postopek, v katerem enakopravno sodelujejo Svet, Parlament in Komisija, postal standardni način sprejemanja zakonodaje. Partnerstvo med institucijami zagotavlja enotno in konkretno izražanje skupnih interesov Evropske unije, držav članic in državljanov ter pripravo zakonodaje, ki rešuje izzive prihodnosti.

Na vrh