Recente informatie vindt u op de website van het Europees Parlement.

Recente informatieDe website toch bekijken

Deze website is gearchiveerd sinds 24/07/2012
24/07/2012

Kruimelpad

  • Print version
  • Decrease text
  • Increase text

Medebeslissing of de "gewone wetgevingsprocedure"

Op deze site vindt u informatie over de medebeslissingsprocedure ofwel de "gewone wetgevingsprocedure", zoals deze heet sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon (Artikel 294 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie). Ook wordt er uitleg gegeven over de rollen die de drie EU-instellingen (Europees Parlement, Raad en Commissie) hierbij spelen.

U vindt hier niet alleen informatie over de procedure zelf (met verwijzingen naar het Verdrag, de rechtsgrondslagen pdf - 102 KB [102 KB] English (en) , en een praktische gids genaamd "Medebeslissing stap voor stap English (en) français (fr) "), maar ook over alle dossiers in de verschillende fasen van de procedure.

Er zijn ook links naar de sites van de medewetgevers (het Europees Parlement en de Raad), waar u meer informatie kunt vinden. Mocht u meer vragen hebben, dan kunt u terecht bij de contactpersonen.

Maroš ŠEFČOVIČ

Maroš ŠEFČOVIČ
Vicevoorzitter - Commissaris voor interinstitutionele betrekkingen en administratie.

"Op grond van het Verdrag van Lissabon worden besluiten genomen op grond van de gewone wetgevingsprocedure, d.w.z. dat de Raad, het Parlement en de Commissie onderling overleggen. Door deze samenwerking tussen de instellingen worden de gemeenschappelijke belangen van de Europese Unie, de EU-landen en de EU-burgers op unieke en tastbare wijze vertegenwoordigd. Zo wordt de wetgeving opgesteld die nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan."

Naar boven