Az Európai Parlament honlapján olvashatóak naprakész információk.

Naprakész információkTovább a honlapra

Az oldal tartalmát archiváltuk (24/07/2012)
24/07/2012

Navigációs útvonal

  • Print version
  • Decrease text
  • Increase text

Együttdöntési eljárás, más néven „rendes jogalkotási eljárás”

Ez a webhely a Lisszaboni Szerződés hatálybalépése óta „rendes jogalkotási eljárásként” ismert együttdöntési eljárásról (az Európai Unió működéséről szóló szerződés 294. cikke) szolgál információkkal. Ezenkívül áttekintést ad arról, hogy minyen szerepet tölt be a három uniós intézmény (az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság) az eljárásban.

Az érdeklődő tájékozódhat magáról az eljárásról (többek között a szerződés különböző rendelkezéseihez vezető hivatkozások, a kapcsolódó jogalapok pdf - 102 KB [102 KB] English (en) és az együttdöntési eljárás lépéseit ismertető gyakorlati útmutató English (en) français (fr) révén), valamint a folyamat különböző szakaszaiban lévő, illetve az elfogadott jogalkotási dokumentumokról.

A webhelyről linkek vezetnek a társjogalkotók (az Európai Parlament és a Tanács honlapjaira, ahol további információk várják az érdeklődőket. További kérdésekkel a Kapcsolat oldalunkon megadott szolgálatok valamelyikéhez lehet fordulni.

Maroš ŠEFČOVIČ

Maroš ŠEFČOVIČ
Alelnök – az intézményközi kapcsolatokért és az igazgatásért felelős biztos

A Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően a döntéshozatal szokásos módja a Tanács, a Parlament és a Bizottság közreműködésére épülő rendes jogalkotási eljárás lett. Az intézmények közötti együttműködés eredményeként az Európai Unió, a tagállamok és az uniós polgárok közös érdekei egyetlen kézzelfogható módon jutnak kifejezésre, ezáltal pedig létrejönnek azok a jogszabályok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a jövő kihívásaival.

Az oldal tetejére