Navigációs útvonal

Többnyelvűség

Az Európai Uniónak jelenleg 24 hivatalos nyelve van. A fentieken túl arra is szükség van, hogy az Európai Bizottság 36 000 köztisztviselője együtt tudjon dolgozni és munkája során megértse egymást. A Bizottságnak nincsenek hivatalos munkanyelvei, és a polgárokkal folytatott kommunikációhoz az EU valamennyi nyelvét használja. A gyakorlatban azonban a Bizottság munkatársai legtöbbször az angol, a francia vagy a német nyelvet használják – ami nem jelenti azt, hogy a többi nyelvnek ne lenne meg a maga létjogosultsága intézményünkben.

A különböző nemzetiségű emberek részvételével zajló találkozók és ülések során csakúgy, mint a Bizottság által kiadott dokumentumok, közlemények és más tájékoztató anyagok esetében szükségessé válhat a több nyelvre történő tolmácsolás illetve fordítás. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az európai polgárok olyan nyelven férhessenek hozzá az Unióval kapcsolatos információkhoz, melyet értenek.

Hogy mindenki képet kaphasson a feladat nagyságrendjéről,

  • ami pedig a Fordítási Főigazgatóságot illeti, az itt dolgozó szakemberek 2010 folyamán 1 800 000 oldalt fordítottak le!
  • elég megemlíteni, hogy a Tolmácsolási Főigazgatóság évente több mint 11 000 ülés résztvevőinek biztosít tolmácsolást! A tolmácsoknak köszönhető, hogy a közös nyelvet nem beszélő emberek is megérthetik egymást.

 

 

Commission civil service