Navigációs útvonal

Tudta-e, hogy:

...az EU az élére állt azoknak az erőfeszítéseknek, melyek a globális felmelegedést okozó légszennyezést kívánják csökkenteni?Az európai polgárok jól tudják, mennyire fontos a környezeti értékek védelme. Az Európai Unió ezért vezető szerepet vállalt azokban a törekvésekben, melyek célja a környezet védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. Az utóbbi időben fontossá vált, hogy az Európai Unió a lehető legtöbb országot megnyerje az éghajlatváltozás elleni fellépés ügyének, összhangban a Kiotói Jegyzőkönyvben megfogalmazottakkal. Az európaiak jó példával járnak elő ezen a téren.

Commission civil service

A polgárok tájékoztatása

A Bizottság sokféle eszközzel él annak érdekében, hogy az európai polgárokkal párbeszédet folytasson.Ezek közé tartozik a gyakran és széles körben indított konzultáció éppúgy, mint a polgárok – felhasználóbarát nyomtatott kiadványok és internetes anyagok formájában történő – tájékoztatása a legfontosabb szakpolitikai intézkedésekről.

Valerie munkája során napi kapcsolatban áll azokkal a polgárokkal, akik környezeti kérdésekről szeretnének tájékozódni.

Valerie 1965-ben született Írország fővárosában, Dublinban. Jelenleg könyvtári asszisztensként/kiadványokért felelős tisztviselőként dolgozik.

Valerie O’Brien

Valerie 1990-ben költözött Dublinból Brüsszelbe, amikor férje állást kapott az Európai Parlamentnél.Kezdetben egy nemzetközi könyvelőirodának dolgozott, majd 1995-ben maga is a Bizottságnál helyezkedett el.

Először a közlekedési osztályon volt titkárnő, egy idő után azonban úgy érezte, jobban szeretne egy függetlenebb, egyben felelősségteljesebb munkakört, ahol többet foglalkozhat emberekkel.„A Bizottság ebből a szempontból jó lehetőségeket kínál.A vezetők igyekeznek hasznosítani azokat a képességeket, melyeket beosztottjaikban felfedeznek.”

A környezetvédelmi osztály tájékoztatási központjában Valerie rátalált arra az állásra, amit keresett.„Kiadványaink előkészítésén dolgozom, s ennek keretében kapcsolatot tartok a külső alvállalkozókkal.A lakossági megrendeléseket is én kezelem.”

„Az általunk publikált anyagok nem a szakértőknek szólnak.Arra tesznek kísérletet, hogy az uniós környezetvédelmi szakpolitika jellemzőit a laikusok nyelvén magyarázzák el. A diákok számára külön kiadványsorozatokat szerkesztünk.Munkám során biztosítanom kell, hogy a polgárok e-mailben feltett kérdéseit a Bizottság által vállalt 15 munkanapon belül megválaszoljuk.Ennek a kötelezettségnek néha nagyon nehéz eleget tenni.Több száz olyan megkeresés érkezik be hozzánk, mely speciális szakmai kérdéseket érint.”

Délutánonként a tájékoztatási központ könyvtárja nyitva áll a nagyközönség számára.„Az Európai Unió minden tájáról érkeznek hozzánk látogatók.Így nagyon változatosan telnek napjaink, hiszen nem tudjuk, a következő pillanatban ki és milyen kéréssel lép majd be az ajtón.A keresett dolgok legtöbbször elérhetők az interneten, de az emberek gyakran nem tudják, hol és hogyan találhatják meg őket, és a kutatás végén ott állnak egy csomó hasznavehetetlen információval.Én szívesen segítek nekik megtalálni, amire szükségük van.”

Commission civil service