Navigacijska pot

Ali ste vedeli, da …

… je EU znižala cene telefonskih klicev in letalskih vozovnic, ker enotni trg in skupna valuta nižata cene in večata izbiro? Evropska unija je „enotni trg“, na katerem konkurenca poskrbi za nizke cene in boljšo kakovost. Evropska unija je uvedla evro, ki se uporablja v 13 državah in prinaša večjo stabilnost za gospodarstvo in lažjo primerjavo cen.

Commission civil service

Odgovarjanje na vprašanja državljanov

Vprašanja državljanov so za Komisijo zelo pomembna. Državljani lahko odgovore poiščejo pri naši službi EUROPE DIRECT, ki jo lahko pokličejo brezplačno kjerkoli v Evropi ali pa ji vprašanja pošljejo po elektronski pošti. Sandra dela v tej službi. 

Sandra se je rodila leta 1966 v Siesdorfu, nemški vasici v bližini Aachna. Zaposlena je pri EUROPE DIRECT. Ta služba Generalnega direktorata za komuniciranje vsako leto odgovori na več kot 100 000 vprašanj, ki jih evropski državljani postavljajo po telefonu, elektronski pošti ali spletu.

Sandra

Sandra se je s svojim znanjem jezikov najprej prijavila na mesto direktorjeve pomočnice. V Bruslju je nameravala ostati leto dni, potem pa oditi v Ameriko. Pa se je obrnilo drugače. Na Komisijo je prišla leta 1988 in delala kot tajnica na raznih Generalnih direktoratih. Potem se je vrnila v Aachen in nadaljevala študij ekonomije. Na Komisiji se je spet zaposlila kot pomočnica na Generalnem direktoratu za izobraževanje in kulturo ter se ukvarjala z izvajanjem programa Leonardo da Vinci. V Bruslju je ostala štiri leta, nato pa v Nemčiji prevzela delo na predstavništvu Komisije, sprva v Bonnu, potem pa v Berlinu, ko je to mesto postalo nemška prestolnica in je Evropska komisija svoje predstavništvo preselila tja. Sandrina prva delovna izkušnja v domovini je bila zanjo skoraj kulturni šok.

"V moje delo je sodila tudi priprava programov ob obiskih evropskih komisarjev. Pri tem sem morala sodelovati z uradniki na nemških ministrstvih. Osupila me je uradnost in hierarhičnost dela na ministrstvih, saj sem bila na Komisiji vajena bolj sproščenega vzdušja."

V Bruselj se je vrnila leta 2007 in se zaposlila v službi EUROPE DIRECT, ki daje informacije in odgovarja na vprašanja o Evropski uniji v vseh 23 uradnih jezikih. Državljani lahko pokličejo službo kjerkoli v Evropski uniji na brezplačno telefonsko številko (00800 6 7 8 9 10 11) ali pa ji pošljejo elektronsko pošto oziroma se po spletu „pogovorijo“ s katerim od uslužbencev. Na večino vprašanj odgovorijo v kontaktnem centru EUROPE DIRECT, politično občutljivejša ali zahtevnejša vprašanja pa dobijo v roke Sandra in njeni sodelavci na GD za komunikacijo.

"Vprašanja so velikokrat kar težka in se je treba pozanimati pri raznih oddelkih Komisije. Človek ima dober občutek, kadar lahko pripravi pravilen odgovor. Veliko sem se naučila. Delo z javnostjo mi je tudi v veliko veselje."

Sandra je vesela tudi tega, da lahko dela za skrajšani delovni čas in se lahko več ukvarja z otrokoma, starima tri in pet let. "Na pogovoru za službo sem povedala, da imam majhna otroka. Rekli so mi: „Seveda boste lahko uskladili družino in službo! "

Commission civil service