Kruimelpad

Wist u dat …

…u dankzij de EU goedkoop kunt telefoneren en vliegen, omdat de interne markt en een gemeenschappelijke munteenheid de kosten verminderen en voor een groter aanbod zorgen?  De EU is een "interne markt", wat betekent dat concurrentie de prijzen laag en de kwaliteit hoog houdt.De EU heeft de euro ingevoerd, die in 13 landen wordt gebruikt.De euro geeft ondernemingen stabiliteit en maakt het eenvoudiger prijzen te vergelijken.

Commission civil service

Uw vragen beantwoorden

De Commissie vindt het belangrijk al uw vragen te beantwoorden.U kunt ons gratis bellen van overal in de EU of ons "EUROPE DIRECT"-team mailen.Sandra is lid van ons team.

Sandra is in 1966 geboren in Siersdorf, een dorp bij Aken, Duitsland.Ze maakt binnen DG Communicatie deel uit van het "EUROPE DIRECT"-team, dat ieder jaar meer dan 100 000 vragen van Europese burgers via telefoon, e-mail en internet beantwoordt. 

Sandra

Na haar opleiding tot directiesecretaresse wilde Sandra aanvankelijk eerst een jaar in Brussel werken en dan de oversteek wagen naar de Verenigde Staten.Maar het ging anders.In 1988 kwam ze bij de Commissie werken als secretaresse voor verschillende DG's. Daarna ging ze terug naar Aken om er economie te studeren. Ze trad weer in dienst bij de Commissie als assistent-beleidsmedewerker voor DG Onderwijs en cultuur om er mee het opleidingsprogramma Leonardo da Vinci uit te voeren.Na 4 jaar in Brussel werd ze overgeplaatst naar de vertegenwoordiging van de Commissie in Bonn. Toen Berlijn weer de Duitse hoofdstad werd, verhuisde de vertegenwoordiging naar die stad, en dus ook Sandra.Toen zij in haar eigen land ging werken, was haar eerste ervaring een soort cultuurschok.

"Het organiseren van de bezoeken van commissarissen was een deel van mijn baan.Daarvoor waren contacten met ambtenaren in Duitse ministeries nodig.Soms viel me op dat daar erg formeel en hiërarchisch werd gewerkt, wat afstak tegen de meer ontspannen sfeer die ik bij de Commissie kende." 

Zij keerde in 2007 terug naar Brussel om er lid te worden van het "EUROPE DIRECT"-team, dat informatie verstrekt en vragen over de Europese Unie beantwoordt in de 23 officiële talen van de EU.  Deze vragen kunnen telefonisch worden gesteld, via een gratis nummer van overal in de EU  (00800 6 7 8 9 10 11), of per e-mail. Ook een online chat met een lid van het team is mogelijk.  De meeste vragen worden beantwoord door het contactcentrum van EUROPE DIRECT, maar Sandra en haar collega's bij DG Communicatie krijgen de politiek gevoelige of complexe vragen toegezonden.  

"We hebben vaak moeilijke vragen waarvoor we gegevens van vele departementen van de Commissie nodig hebben.Het geeft voldoening wanneer we uiteindelijk een duidelijk antwoord kunnen geven.Ik heb zoveel geleerd!Het is ook erg leuk om het grote publiek te kunnen helpen."  

Sandra is ook blij dat ze deeltijds mag werken en zo tijd kan besteden aan haar kinderen van drie en vijf."Toen ik solliciteerde, vertelde ik dat ik kleine kinderen had.De reactie was: 'maar uiteraard moet je je gezins- en je beroepsleven met elkaar kunnen verzoenen!'"

Commission civil service