Kruimelpad

Wist u dat …

…de EU de grootste geldschieter ter wereld  is voor ontwikkelingshulp?  De EU besteedt meer aan ontwikkelingshulp en humanitaire steun dan andere rijke landen.De EU zet zich ook in voor eerlijke handelsregels voor armere landen.

Commission civil service

Werken met ontwikkelingslanden

De EU is de grootste handelsmogendheid en hulpverlener in de wereld en heeft een speciaal partnerschap met 77 landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (de zogenoemde ACS-landen).Het werken met deze landen is de specialiteit van Jeremy.

Jeremy is in 1949 geboren in Colchester, Verenigd Koninkrijk.Hij is het hoofd van de eenheid in het directoraat-generaal Ontwikkeling die zich bezighoudt met de Hoorn van Afrika, Oost-Afrika en de Indische Oceaan.  

Jeremy Lester

Tijdens zijn loopbaan bij de Commissie heeft Jeremy altijd gewerkt met ontwikkelingslanden, een gebied waarop hij een Master’s degree van de Britse Universiteit van East Anglia heeft behaald.Na eerst drie jaar in Lesotho te hebben doorgebracht, is hij in 1976 bij de Commissie in dienst getreden.

Sindsdien is hij betrokken geraakt bij de beleidsvorming in Brussel en heeft hij ter plaatse meegewerkt aan de activiteiten van de EU-delegaties in Madagaskar, Rwanda en onlangs nog in Niger.In januari 2007 werd hij terug naar Brussel geroepen om er aan het hoofd te staan van de eenheid die binnen DG Ontwikkeling bevoegd is voor de Hoorn van Afrika, Oost-Afrika en de Indische Oceaan.

Hij reed via Algerije naar Brussel, maar toch was de terugkeer een plotse overgang.Het werk in de Commissie is veel hectischer dan tien jaar geleden.Er zijn nu bijna dagelijks briefings voor vergaderingen met de EU-landen of staatshoofden en voor internationale ontmoetingen. Zijn eenheid werkt hard om die goed voor te bereiden.Gelukkig blijven zijn medewerkers erg gemotiveerd en hoeft hij hen als eenheidshoofd niet te veel achter de veren te zitten.De landen van de Hoorn van Afrika zien de Europese Commissie als hun belangrijkste politieke gesprekspartner:we hebben dus een zware verantwoordelijkheid voor het bevorderen van vrede, stabiliteit en uiteraard ontwikkeling.Dat is wat zijn eenheid drijft.

Heeft hij  geen heimwee naar de hitte en het stof van Afrika?Jazeker, en ooit zal hij wel weer naar het Zuiden gaan.Maar ondertussen is hij in Brussel ook een beetje thuisgekomen.De plaatselijke visboer begroette hem na zeven jaar afwezigheid vriendelijk "Leuk u weer te zien; wat is uw dochter gegroeid!"   Het doet hem deugd herkend te worden als een vriend en niet langer als een "excellentie". 

Commission civil service