Kruimelpad

Wist u dat …

…u dankzij de EU goedkoop kan telefoneren en vliegen, omdat de interne markt en een gemeenschappelijke munteenheid de kosten verminderen en voor meer keuze zorgen? De EU is een "interne markt", wat betekent dat concurrentie de prijzen laag en de kwaliteit hoog houdt.De EU heeft de euro ingevoerd, die in 13 landen wordt gebruikt.De euro geeft ondernemingen stabiliteit en maakt het eenvoudiger prijzen te vergelijken.

Commission civil service

Geld in het laatje voor Europa

Wat Anne aantrok in de Europese instellingen, was de multiculturele en internationale dimensie ervan.Haar werk in Brussel draait om het meest tastbare symbool van de Europese integratie — de euro.

Anne is in 1945 geboren in Parijs, Frankrijk.Zij is secretaresse bij de Werkgroep "euromunten" van de "Directeuren van de munten”.

Anne Ropers

Met Finse euromunten een buskaartje in Athene kopen is iets waar we nu niet meer bij stilstaan.Maar het harmoniseren van de afmetingen, het gewicht en de andere technische kenmerken van de 74 miljard euromunten in de 12 landen die de eenheidsmunt gebruiken, is een complexe taak.Dit is geen bevoegdheid van de Commissie, want het slaan van munten is een zeer oud soeverein recht van de lidstaten.Wel verzorgt de Commissie het secretariaat voor de noodzakelijke coördinatie tussen de regeringen, en dat is wat Anne momenteel doet.

Anne heeft zich praktisch van in het prille begin met deze materie beziggehouden.Toen zij bij de Commissie begon, moest zij de dagelijkse wisselkoers van de ecu tegen de overige munteenheden berekenen. De ecu was een fictieve munteenheid die voornamelijk werd gebruikt voor de vaststelling van EU-begrotingen en –betalingen. "Maar de ecu was ook heel belangrijk voor grote bedrijven.Ik werd geregeld opgebeld met vragen over de wisselkoers”.

De invoering van de euro betekende het einde van de ecu.Toen de valuta’s van de deelnemende lidstaten eveneens van het toneel verdwenen en de Europese Centrale Bank te Frankfurt de verantwoordelijkheid voor de wisselkoers van de euro overnam, ging Anne zich met de specificaties van de euromunt bezighouden."Mijn belangrijkste taak is nu de nieuwe lidstaten informatie te verschaffen.Sommige zullen de euro over enkele jaren al gebruiken.”

Na 32 jaar in Brussel ziet zij de internationale omgeving bij de Europese Commissie nog steeds als het meest aantrekkelijke aspect van haar werk."Je leert hier veel over een groot aantal landen en je hoeft er niet eens je bureau voor uit.Na al die jaren in Brussel voel ik mij, ondanks mijn nog sterke band met Frankrijk, hier toch het meest thuis.”

Commission civil service