Navigation path

Prima pagină Contact Harta site-ului

Despre iniţiativa cetăţenească

Căutaţi o iniţiativă

Organizați o inițiativă

Mai multe informaţii

  • RSS
Software-ul conceput de Comisie pentru sistemele de colectare online

Pentru a-i ajuta pe organizatori să îşi realizeze sistemul de colectare online, Comisia a dezvoltat un software cu sursă deschisă.

Acest software dispune de toate funcționalitățile necesare pentru colectarea declarațiilor de susținere online prin formulare care respectă dispozițiile Regulamentului privind inițiativa cetățenească, stochează în siguranță datele semnatarilor și exportă datele către autoritățile naționale competente. El respectă Orientările privind accesibilitatea conținutului web 2.0 și previne depunerea declarațiilor de susținere de două ori.

Poate fi configurat ușor pentru orice propunere de inițiativă cetățenească, deoarece le permite organizatorilor să încarce toate informațiile relevante referitoare la inițiativă direct din contul lor de organizator de pe acest site.

Software-ul este pus la dispoziție gratuit.

Din ce este compus?

Software-ul conține o interfață publică și o interfață de administrare:

Modul offline al software-ului le permite organizatorilor să pregătească și să testeze sistemul înainte de a demara campania de colectare online. Organizatorii își pot testa software-ul în acest mod înainte de a solicita înregistrarea propunerii de inițiativă de către Comisie. De asemenea, programul le permite organizatorilor să își pregătească sistemul pentru depunerea cererii de certificare pe lângă autoritatea națională competentă. Pentru a trece în modul online și a începe colectarea online, organizatorii trebuie să încarce certificatul care le validează sistemul și să aibă confirmarea că propunerea de inițiativă le-a fost înregistrată.

Pentru alte detalii, consultați Manualul utilizatorului

Avantajele utilizării acestui software

Organizatorii care doresc să colecteze declarații de susținere online trebuie să își conceapă un sistem de colectare online care să respecte specificațiile tehnice prevăzute de Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1179/2011 al Comisiei.

Conformitatea cu specificațiile tehnice se verifică de către autoritatea sau autoritățile naționale competente cărora organizatorii le solicită certificarea sistemului înainte de a începe colectarea declarațiilor de susținere online.

În realizarea sistemului, organizatorii pot folosi ca bază software-ul conceput de Comisie sau orice alt software doresc.

Software-ul Comisiei respectă deja cerințele tehnice și de securitate corespunzătoare, adică punctele 1, 2.3-2.7.2, 2.7.3 (a), (b), (d), (f), (h), 2.7.4, 2.7.5, 2.7.7 (b), (c), 2.7.8, 2.7.10, 2.12, 2.14, 3.1, 3.2, și parțial punctele 2.7.3 (c), (e), 2.7.7 (a), (d), 2.8-2.11, 2.13, 3.3 din Anexa la Regulamentul (UE) nr. 1179/2011. Prin urmare, organizatorii care utilizează acest software vor trebui doar să se asigure că celelalte elemente ale sistemului (de ex. mediul de găzduire sau procesul operațional) respectă specificațiile tehnice respective (punctele 2.1, 2.2, 2.7.3(g), 2.7.6, 2.7.9, 2.15-2.20.2, 3.4, și parțial punctele 2.7.3 (c), (e), 2.7.7 (a), (d), 2.8-2.11, 2.13, 3.3 din Anexa la Regulamentul (UE) nr. 1179/2011.
Astfel, procesul de certificare se simplifică.

Pentru mai multe informații, consultați secțiunea „Întrebări și răspunsuri”.

De unde puteți descărca software-ul realizat de Comisie?

Pachetul software poate fi descărcat de pe JoinUp.

De asemenea, în secțiunea „e-Library” veți găsi toată documentația necesară, care include Manualul utilizatoruluiși Ghidul de instalare.

Pentru testarea software-ului fără a-l instala în prealabil, utilizați versiunea demo.