Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés indítása

  • RSS
A Bizottság által az online gyűjtési rendszerekhez kifejlesztett szoftver

A Bizottság nyílt forráskódú szoftvert fejlesztett ki annak érdekében, hogy segítse a szervezőket online gyűjtési rendszerük létrehozásában.

A szoftver minden olyan alapfunkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a szervezőknek, hogy a polgári kezdeményezésről szóló rendelet szerinti formanyomtatványok felhasználásával a világhálón gyűjtsenek támogatói nyilatkozatokat, valamint hogy az aláírók adatait biztonságosan tárolják és azokat az illetékes tagállami hatóságok részére exportálják. A szoftver megfelel a webtartalmak hozzáférhetőségére vonatkozó iránymutatások 2.0-ás verziójának, és megakadályozza a támogató nyilatkozatok kétszeri benyújtását.

A szoftver bármely javasolt polgári kezdeményezéshez könnyen hozzáigazítható, mivel lehetővé teszi a szervezők számára, hogy szervezői fiókjukból a kezdeményezéssel kapcsolatos minden releváns információt feltöltsenek erre a honlapra.

A szoftver ingyenesen letölthető.

Miből áll a szoftver?

A szoftver egy nyilvános és egy adminisztrációs felületből áll:

Kapcsolat nélküli (offline) üzemmódban a szoftver lehetővé teszi a szervezők számára, hogy előkészítsék és teszteljék a rendszert, mielőtt megkezdenék az online aláírásgyűjtést. A szervezők kapcsolat nélküli üzemmódban tesztelhetik a szoftver működését, mielőtt kérelmezik a Bizottságnál a javasolt kezdeményezés nyilvántartásba vételét. Offline üzemmódban nyílik lehetőség arra is, hogy a szervezők előkészítsék a gyűjtési rendszert, mielőtt benyújtják az igazolás iránti kérelmet az illetékes tagállami hatóságnak. A szervezők azt követően válthatnak online üzemmódba és kezdhetik meg az aláírásgyűjtést a világhálón, hogy feltöltötték a rendszerük megfelelőségéről szóló igazolást, és megerősítést kaptak a javasolt kezdeményezés nyilvántartásba vételéről.

Bővebb felvilágosítást a szoftver felhasználói kézikönyve tartalmaz.

Milyen előnyökkel jár a szoftver használata?

Azoknak a szervezőknek, akik a világhálón kívánnak támogató nyilatkozatokat gyűjteni, olyan online gyűjtési rendszert kell létrehozniuk, amely megfelel az 1179/2011/EU bizottsági végrehajtási rendeletben foglalt technikai előírásoknak.

A technikai előírásoknak való megfelelést az illetékes tagállami hatóság(ok) ellenőrzi(k). A szervezőknek a támogató nyilatkozatok gyűjtésének megkezdése előtt kérniük kell az általuk alkalmazni kívánt rendszer megfelelőségének igazolását.

A szervezők a rendszer létrehozásához igénybe vehetik a Bizottság által kifejlesztett szoftvert, de választhatnak más alkalmazást is.

A Bizottság által kifejlesztett szoftver teljesíti a vonatkozó biztonsági és technikai követelményeket, vagyis az 1179/2011/EU rendelet mellékletének 1. és 2.3.–2.7.2. pontjában, 2.7.3. pontja a), b), d), f) és h) alpontjában, 2.7.4. és 2.7.5. pontjában, 2.7.7. pontja b) és c) alpontjában, 2.7.8., 2.7.10., 2.12., 2.14., 3.1. és 3.2. pontjában, valamint részlegesen az említett melléklet 2.7.3. pontja c) és e) alpontjában, 2.7.7. pontja a) és d) alpontjában és 2.8.–2.11., 2.13. és 3.3 pontjában foglalt követelményeket. Ezért azoknak a szervezőknek, akik ezt a szoftvert választják, csak arról kell gondoskodniuk, hogy az általuk használt aláírásgyűjtési rendszer egyéb elemei (például az üzemeltetési környezet és az üzleti folyamatok) megfeleljenek a rájuk vonatkozó technikai előírásoknak (az 1179/2011/EU rendelet mellékletének 2.1. és 2.2. pontja, 2.7.3. pontjának g) alpontja, 2.7.6., 2.7.9., 2.15.–2.20.2. és 3.4. pontja, valamint részlegesen az említett melléklet 2.7.3. pontjának c) és e) alpontja, 2.7.7. pont a) és d) alpontja és 2.8.–2.11., 2.13. és 3.3. pontja).
Ez megkönnyíti az igazolási eljárást.

Minderről Ön bővebben a GYFK rovatban olvashat.

Hol tölthető le a Bizottság által kifejlesztett szoftver?

A szoftvercsomag itt tölthető le: JoinUp.

Az e-könyvtár rovatban minden fontos dokumentum megtalálható, köztük a felhasználói kézikönyv és a telepítési útmutató.

A szoftver telepítés nélkül is tesztelhető a virtuális gép segítségével – kövesse a rendelkezésre álló utasításokat.