Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés szervezése

További információk

  • RSS
A Bizottság által az online gyűjtési rendszerekhez kifejlesztett szoftver

A Bizottság nyílt forráskódú szoftvert fejlesztett ki annak érdekében, hogy segítse a szervezőket online gyűjtési rendszerük létrehozásában.

A szoftver minden olyan alapfunkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a támogató nyilatkozatok online gyűjtését a polgári kezdeményezésről szóló rendelet szerinti formanyomtatványokon, valamint az aláírók adatainak biztonságos tárolását és az illetékes tagállami hatóságok részére történő exportálását. A szoftver megfelel a webtartalmak hozzáférhetőségére vonatkozó iránymutatások 2.0-ás verziójának, és biztosítja, hogy ne lehessen ugyanazt a támogató nyilatkozatot többször benyújtani.

A szoftver bármely javasolt polgári kezdeményezéshez könnyen hozzáigazítható, mivel lehetővé teszi a szervezők számára, hogy szervezői fiókjukból a kezdeményezéssel kapcsolatos összes releváns információt feltöltsék erre a honlapra.

A szoftver ingyenesen letölthető.

Miből áll a szoftver?

A szoftver egy nyilvános és egy adminisztrációs felületből áll:

Kapcsolat nélküli (offline) üzemmódban a szoftver lehetővé teszi a szervezők számára, hogy üzembe helyezzék és teszteljék a rendszert, mielőtt megkezdenék az online aláírásgyűjtést. A szervezők kapcsolat nélküli üzemmódban tesztelhetik a szoftver működését, mielőtt kérelmeznék a Bizottságnál a javasolt kezdeményezés nyilvántartásba vételét. Offline üzemmódban nyílik lehetőség arra is, hogy a szervezők üzembe helyezzék a gyűjtési rendszert, mielőtt benyújtják az igazolás iránti kérelmet az illetékes tagállami hatóságnak. A szervezők azt követően válthatnak online üzemmódba és kezdhetik meg az aláírásgyűjtést a világhálón, hogy feltöltötték a rendszerük megfelelőségéről szóló igazolást, és megerősítést kaptak a javasolt kezdeményezés nyilvántartásba vételéről.

Részletesebb felvilágosítást a szoftver felhasználói kézikönyve tartalmaz.

Milyen előnyökkel jár a szoftver használata?

Azoknak a szervezőknek, akik a világhálón kívánnak támogató nyilatkozatokat gyűjteni, olyan online gyűjtési rendszert kell létrehozniuk, amely megfelel az 1179/2011/EU bizottsági végrehajtási rendeletben foglalt technikai előírásoknak.

A technikai előírásoknak való megfelelést az illetékes tagállami hatóság(ok) ellenőrzi(k). A szervezőknek a támogató nyilatkozatok gyűjtésének megkezdése előtt kérniük kell az általuk alkalmazni kívánt rendszer megfelelőségének igazolását.

A szervezők a rendszer létrehozásához igénybe vehetik a Bizottság által kifejlesztett szoftvert, de választhatnak más alkalmazást is.

A Bizottság által kifejlesztett szoftver megfelel a vonatkozó biztonsági és technikai követelményeknek, vagyis az 1179/2011/EU rendelet mellékletének 1. és 2.3.–2.7.2. pontjában, 2.7.3. pontja a), b), d), f) és h) alpontjában, 2.7.4. és 2.7.5. pontjában, 2.7.7. pontja b) és c) alpontjában, 2.7.8., 2.7.10., 2.12., 2.14., 3.1. és 3.2. pontjában, valamint részlegesen az említett melléklet 2.7.3. pontja c) és e) alpontjában, 2.7.7. pontja a) és d) alpontjában és 2.8.–2.11., 2.13. és 3.3. pontjában foglalt követelményeknek. Ezért azoknak a szervezőknek, akik ezt a szoftvert választják, csak arról kell gondoskodniuk, hogy az általuk használt aláírásgyűjtési rendszer egyéb elemei (például az üzemeltetési környezet és az üzleti folyamatok) megfeleljenek a rájuk vonatkozó technikai előírásoknak (az 1179/2011/EU rendelet mellékletének 2.1. és 2.2. pontja, 2.7.3. pontjának g) alpontja, 2.7.6., 2.7.9., 2.15.–2.20.2. és 3.4. pontja, valamint részlegesen az említett melléklet 2.7.3. pontjának c) és e) alpontja, 2.7.7. pontjának a) és d) alpontja és 2.8.–2.11., 2.13. és 3.3. pontja).
Ez megkönnyíti az igazolási eljárást.

Minderről Ön bővebben a GYFK rovatban olvashat.

Hol tölthető le a Bizottság által kifejlesztett szoftver?

A szoftvercsomag itt tölthető le: JoinUp.

Az e-könyvtárban minden fontos dokumentum megtalálható, köztük a felhasználói kézikönyv és a telepítési útmutató is.

A szoftver telepítés nélkül is tesztelhető: próbálja ki a szoftver bemutató verzióját.