Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés szervezése

További információk

  • RSS
Készítsen online gyűjtési rendszert

A támogató nyilatkozatok világhálón történő gyűjtéséhez a szervezőknek olyan online gyűjtési rendszert kell létrehozniuk, amely hozzáférhető a webhelyükön keresztül, és amely megfelel az 1179/2011/EU végrehajtási rendeletben foglalt technikai előírásoknak. A szervezőknek azután gondoskodniuk kell arról, hogy annak a tagállamnak az illetékes hatósága, ahol az adatokat tárolni fogják, igazolja az online gyűjtési rendszert.

Az online gyűjtés megkezdése előtt tehát a következő lépéseket kell megtenni:

A szoftver kiválasztása

Az online gyűjtési rendszer létrehozásához a szervezők választhatják a Bizottság által rendelkezésre bocsátott szoftvert, amely eleve megfelel a technikai előírásoknak, vagy kifejleszthetik saját szoftverüket – ez utóbbi esetben gondoskodniuk kell arról, hogy a saját szoftver kielégítse a szóban forgó követelményeket.

A Bizottság által kifejlesztett nyílt forráskódú szoftver ingyenesen igénybe vehető és rendelkezik mindazokkal a funkciókkal, amelyek a támogató nyilatkozatok online gyűjtéséhez, az aláírók adatainak biztonságos tárolásához, illetve az adatoknak az illetékes tagállami hatóságok általi igazolása céljából történő exportálásához szükségesek.

Tárhelyszolgáltató keresése

A szervezőknek tárhelyszolgáltatót kell keresniük az online gyűjtési rendszerük számára, szem előtt tartva, hogy a gyűjtött adatokat valamelyik uniós tagállam területén kell tárolni. A szervezőknek meg kell győződniük arról, hogy a tárhelyszolgáltató és főképp az online gyűjtési rendszernek helyet adó szerverek megfelelnek a vonatkozó technikai előírásoknak.

Több kezdeményezés szervezőinek nehézséget okozott megfelelő tárhelyszolgáltatót találni. A Bizottság azon munkálkodik, hogy tartós megoldást találjon ezekre a problémákra, amelyek sokszor felmerülnek az európai polgári kezdeményezések indításakor. Mindaddig, amíg e megoldások nem állnak rendelkezésre, a Bizottság – annak érdekében, hogy az első európai polgári kezdeményezések szervezői ne ütközzenek leküzdhetetlen nehézségekbe – felajánlja, hogy szerverein tárhelyet biztosít az online gyűjtési rendszereknek.

Erről a Bizottság által kivételesen kínált szolgáltatatásról bővebben itt olvashat: A Bizottság tárhelyszolgáltatása online gyűjtési rendszerek számára.

Az online gyűjtési rendszer igazolása

Miután létrejött az online gyűjtési rendszer, a szervezőknek kérniük kell a rendszer igazolását annak a tagállamnak az illetékes hatóságától, ahol a gyűjtött adatokat tárolni fogják.