Navigation path

Prima pagină Contact Harta site-ului

Despre iniţiativa cetăţenească

Căutaţi o iniţiativă

Organizați o inițiativă

Mai multe informaţii

  • RSS
Lansaţi o iniţiativă

Înainte de a lansa iniţiativa şi de a începe să colectaţi declaraţiile de susţinere, trebuie să-i solicitaţi Comisiei să vă înregistreze propunerea de iniţiativă pe acest site.

După ce aţi înaintat cererea, Comisia verifică dacă propunerea dumneavoastră de iniţiativă îndeplineşte cerinţele de înregistrare prevăzute de articolul 4 din Regulamentul privind iniţiativa cetăţenească şi vă răspunde în termen de 2 luni.

Puteţi începe să colectaţi declaraţiile de susţinere pentru iniţiativa dumneavoastră numai după ce Comisia a confirmat înregistrarea iniţiativei.

Înainte de a accesa formularul de înregistrare

Verificaţi:

  • procedurile şi condiţiile

  • dacă iniţiativa propusă se referă la un domeniu în care Comisia are competenţa de a acţiona

  • dacă în componenţa comitetului cetăţenilor intră cel puţin şapte membri provenind din cel puţin şapte state membre, a căror vârstă le permite să voteze la alegerile pentru Parlamentul European

  • dacă aţi desemnat un reprezentant şi un supleant şi dacă ştiţi care este rolul acestora

  • dacă dispuneţi de toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a completa formularul de înregistrare (a se vedea exemplul de formular)

  • dacă ştiţi care sunt obligaţiile privind protecţia datelor aplicabile organizatorilor unei iniţiative cetăţeneşti

  • normele aplicabile pentru colectarea online (numai dacă doriţi să colectaţi online). Este vorba, printre altele, de faptul că răspundeţi pentru sistemul dvs. de colectare online şi că, înainte de a începe colectarea online, trebuie să obţineţi certificarea acestuia de către autoritatea naţională competentă. Reţineţi că puteţi solicita certificarea sistemului dvs. înainte de a înregistra propunerea de iniţiativă, ceea ce vă va permite să începeţi colectarea online chiar din ziua înregistrării iniţiativei de către Comisie

  • Dacă aveţi întrebări, vă rugăm să contactaţi Europe Direct.

Atenţie! Perioada de colectare de 12 luni începe automat în momentul în care Comisia confirmă înregistrarea propunerii dvs. de iniţiativă (în maxim 2 luni de la înaintarea cererii). De aceea, vă recomandăm să terminaţi pregătirile înainte de a înainta cererea de înregistrare.

Vă recomandăm să vă gândiţi întotdeauna şi la modalităţi alternative de a vă adresa UE sau de a vă exercita influenţa asupra acesteia, care ar putea constitui soluţii mai bune pentru cererea dumneavoastră.

Atenţie: Veţi avea la dispoziţie 20 ore pentru a completa formularul.

Reţineţi că, în calitate de organizatori ai iniţiativei cetăţeneşti, răspundeţi şi puteţi fi sancţionaţi pentru orice încălcare a Regulamentului privind iniţiativa cetăţenească, în special pentru fals în declaraţii sau pentru utilizarea frauduloasă a datelor.

Formular de înregistrare