Navigation path

Prima pagină Contact Harta site-ului

Despre iniţiativa cetăţenească

Căutaţi o iniţiativă

Lansaţi o iniţiativă

  • RSS
Procedura pas cu pas
Verificarea declaraţiilor de susţinere de către autorităţile naţionale competente

După ce au colectat declaraţiile de susţinere necesare, organizatorii trebuie să le solicite autorităţilor naţionale competente din fiecare stat membru în care au colectat declaraţiile de susţinere să certifice numărul de declaraţii de susţinere valabile colectate pentru ţara respectivă.

Organizatorii trebuie să solicite certificarea separat, doar o singură dată, pentru fiecare stat membru pentru care au colectat declaraţii de susţinere.

Organizatorii pot trimite declaraţii de susţinere pe hârtie sau electronic. Totuşi, vor trebui să separe declaraţiile de susţinere colectate pe hârtie de cele colectate printr-un sistem de colectare online şi de cele semnate electronic utilizând o semnătură electronică avansată.

Declaraţiile de susţinere colectate online pot fi trimise tipărite pe hârtie sau în format electronic, prin mijloace securizate, de exemplu sub formă de fişiere criptate pe un CD-ROM. Ar putea fi utilizate şi fişiere XML, dacă acestea sunt acceptate de autorităţile naţionale competente. Software-ul realizat de Comisie permite exportul de declaraţii de susţinere în format XML.

Autorităţile naţionale au la dispoziţie 3 luni pentru a certifica numărul de declaraţii de susţinere valabile. Ele vor verifica declaraţiile de susţinere prin efectuarea unor controale corespunzătoare, care se pot baza pe verificări aleatorii.

Organizatorii pot opta pentru colectarea mai multor declaraţii de susţinere decât este necesar, deoarece este posibil ca, în urma verificărilor, autorităţile naţionale să nu certifice toate declaraţiile furnizate de organizatori.

Pentru mai multe informaţii referitoare la verificarea declaraţiilor de susţinere, consultaţi rubrica Întrebări şi răspunsuri.