Navigation path

Prima pagină Contact Harta site-ului

Despre iniţiativa cetăţenească

Căutaţi o iniţiativă

Organizați o inițiativă

Mai multe informaţii

  • RSS
Procedura pas cu pas
Verificarea declarațiilor de susținere de către autoritățile naționale competente

După ce au colectat declarațiile de susținere necesare, organizatorii trebuie să le solicite autorităților naționale competente din fiecare stat membru în care au colectat declarațiile de susținere să certifice numărul de declarații de susținere valabile colectate pentru țara respectivă.

Organizatorii trebuie să solicite certificarea separat, doar o singură dată, pentru fiecare stat membru pentru care au colectat declarații de susținere.

Organizatorii pot trimite declarații de susținere pe hârtie sau electronic. Totuși, vor trebui să separe declarațiile de susținere colectate pe hârtie de cele colectate printr-un sistem de colectare online și de cele semnate electronic utilizând o semnătură electronică avansată.

Declarațiile de susținere colectate online pot fi trimise tipărite pe hârtie sau în format electronic, prin mijloace securizate, de exemplu sub formă de fișiere criptate pe un CD-ROM. Ar putea fi utilizate și fișiere XML, dacă acestea sunt acceptate de autoritățile naționale competente. Software-ul realizat de Comisie permite exportul de declarații de susținere în format XML.

Autoritățile naționale au la dispoziție 3 luni pentru a certifica numărul de declarații de susținere valabile. Ele vor verifica declarațiile de susținere prin efectuarea unor controale corespunzătoare, care se pot baza pe verificări aleatorii.

Organizatorii pot opta pentru colectarea mai multor declarații de susținere decât este necesar, deoarece este posibil ca, în urma verificărilor, autoritățile naționale să nu certifice toate declarațiile furnizate de organizatori.

Pentru mai multe informații referitoare la verificarea declarațiilor de susținere, consultați rubrica Întrebări și răspunsuri.