Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés szervezése

További információk

  • RSS
Az eljárás lépésről lépésre
A támogató nyilatkozatok ellenőrzése az illetékes tagállami hatóságok által

Miután a szervezők összegyűjtötték a kezdeményezéshez szükséges támogató nyilatkozatokat, fel kell kérniük az illetékes tagállami hatóságokat mindazokban az országokban, ahol támogatói nyilatkozatokat gyűjtöttek, hogy igazolják az adott tagállamból származó érvényes támogató nyilatkozatok számát.

A szervezőknek az igazolást csak egyetlen alkalommal kell megkérniük, de külön minden egyes tagországtól, amelyben támogató nyilatkozatok gyűjtésére került sor.

A szervezők a támogató nyilatkozatokat papír- vagy elektronikus formátumban küldhetik be. Külön kell azonban kezelni a papírformátumú, a fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott elektronikus formátumú és az online gyűjtési rendszerben gyűjtött támogató nyilatkozatokat.

A világhálón összegyűjtött támogató nyilatkozatokat be lehet küldeni papíron kinyomtatva, de biztonságos eszközök segítségével elektronikus formában – például CD-ROM-ra írt titkosított fájl formájában– is el lehet juttatni azokat a hatóságokhoz. XML-fájlokat is lehet használni, ha az illetékes tagállami hatóság ehhez hozzájárul. A Bizottság által kifejlesztett számítógépes program lehetővé teszi a támogató nyilatkozatok XML formátumban történő exportálását.

A tagállami hatóságoknak 3 hónap áll rendelkezésükre az érvényes támogató nyilatkozatok számának igazolására. A hatóságok megfelelő eljárásokkal végzik az ellenőrzést, például véletlenszerű mintavétel alkalmazásával.

A szervezőknek tanácsos az előírtnál több támogató nyilatkozatot összegyűjteniük, mivel előfordulhat, hogy a tagállami hatóságok – az általuk elvégzett ellenőrzések eredményétől függően – végül kevesebb nyilatkozatról állítanak ki igazolást, mint amennyi a benyújtott nyilatkozatok száma volt.

A támogató nyilatkozatok ellenőrzéséről bővebben a GYFK rovatban olvashat.