Navigation path

Prima pagină Contact Harta site-ului

Despre iniţiativa cetăţenească

Căutaţi o iniţiativă

Organizați o inițiativă

Mai multe informaţii

  • RSS
Procedura pas cu pas
Pregătirea și înființarea unui comitet al cetățenilor

Pregătirea

Cetățenii care doresc să lanseze o inițiativă trebuie să evalueze, mai întâi, dacă inițiativa cetățenească europeană este, într-adevăr, cea mai bună modalitate prin care își pot promova ideea, având în vedere că o inițiativă trebuie să fie o invitație adresată Comisiei de a propune legislație.

Pentru a pregăti o inițiativă cetățenească, organizatorii trebuie să citească atent informațiile de pe acest site și să consulte în special rubricile:

Dacă aveți nevoie de mai multe informații sau de asistență sau dacă doriți să faceți schimb de idei cu privire la posibile inițiative cetățenești, consultați și organizațiile pe care le puteți accesa aici.

Comitetul cetățenilor: organizatorul inițiativei cetățenești

Inițiativele cetățenești trebuie propuse de un comitet al cetățenilor format din cel puțin 7 cetățeni ai UE a căror vârstă le permite să voteze la alegerile pentru Parlamentul European (care au împlinit 18 ani, cu excepția cetățenilor austrieci, care pot vota începând de la 16 ani) și care trăiesc în cel puțin 7 state membre diferite. Aceștia nu trebuie să fie cetățeni ai unui număr de 7 state membre diferite, însă trebuie să aibă cetățenia unui stat membru al UE.

Acest comitet este considerat „organizator” oficial al inițiativei și răspunde de gestionarea întregii proceduri.

Comitetul trebuie să desemneze, dintre membrii săi, un reprezentant și un supleant care să vorbească și să acționeze în numele lor. Aceștia vor fi persoanele de contact care vor face legătura între comitet și Comisie pe parcursul întregii proceduri.

Membrii Parlamentului European nu pot fi socotiți în scopul atingerii numărului minim de 7 cetățeni necesar pentru a forma un comitet al cetățenilor.

Pentru mai multe informații referitoare la comitetele cetățenești, consultați rubrica Întrebări și răspunsuri.