Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés szervezése

További információk

  • RSS
Az eljárás lépésről lépésre
A polgári bizottság előkészítése és felállítása

Előkészítés

Ha Ön európai polgári kezdeményezést kíván indítani, először is fontolja meg, ez-e a legcélravezetőbb módja annak, hogy hangot adjon véleményének. Ne feledje, hogy a polgári kezdeményezés jogalkotási javaslat előterjesztésére hivatott felkérni a Bizottságot.

Ha polgári kezdeményezést kíván indítani, figyelmesen olvassa el a honlapon található tájékoztatást, különös tekintettel a következő oldalakra:

Ha segítségre vagy bővebb információra van szüksége, vagy ha meg kívánja osztani elképzeléseit lehetséges polgári kezdeményezésekről, az itt felsorolt szervezetekkel is konzultálhat.

A polgári bizottság: a polgári kezdeményezés szervezője

A polgári kezdeményezést javasoló polgári bizottságnak legalább hét olyan uniós polgárból kell állnia, akik betöltötték az európai parlamenti választásokon való részvételre jogosító életkort (a 18 évet, kivéve Ausztriát, ahol 16 év a korhatár), és legalább hét különböző tagállamban rendelkeznek lakóhellyel. Nem feltétel, hogy a polgári bizottság tagjainak állampolgársága különbözzék, viszont rendelkezniük kell az uniós tagországok valamelyikének állampolgárságával.

Ez a bizottság lesz a kezdeményezés hivatalos szervezője, és mindvégig ő felelős az eljárás lebonyolításáért.

A bizottságnak tagjai közül egy képviselőt és egy helyettest kell kijelölnie, akiket felhatalmaz a bizottság nevében történő felszólalásra és eljárásra. Ők lesznek a kapcsolattartók a teljes eljárás folyamán a polgári bizottság és a Bizottság között.

Európai parlamenti képviselők nem számítanak bele a polgári bizottság alakításához legalább szükséges 7 fős létszámba.

A polgári bizottságokról bővebben a GYFK rovatban olvashat.