Navigation path

Početna Kontakt Karta <em>web</em>-mjesta

O građanskoj inicijativi

Pronalaženje inicijative

Organiziranje inicijative

Više informacija

  • RSS
Postupak korak po korak
Priprema i osnivanje građanskog odbora

Priprema

Građani koji razmišljaju o pokretanju inicijative trebali bi prije svega razmisliti je li europska građanska inicijativa najbolji način promicanja njihove ideje, imajući u vidu da je građanska inicijativa poziv Komisiji da podnese zakonodavni prijedlog.

Kako bi pokrenuli građansku inicijativu, potencijalni organizatori stoga bi trebali pažljivo pročitati informacije na ovom web-mjestu i posebno proučiti sljedeće stranice:

Ako vam je potrebno više informacija, pomoć ili želite s drugima podijeliti zamisli o mogućoj građanskoj inicijativi, možete zatražiti mišljenje organizacija koje ćete pronaći ovdje.

Građanski odbor: organizator građanske inicijative

Građansku inicijativu mora predložiti građanski odbor sastavljen od najmanje sedam građana EU-a koji imaju dovoljno godina da imaju pravo glasati na izborima za Europski parlament (18 godina, osim u Austriji, gdje je minimalna dob za glasanje 16 godina) i koji žive u najmanje sedam različitih država članica. Oni ne moraju biti državljani sedam različitih država članica, ali moraju imati državljanstvo jedne države članice.

Odbor se smatra službenim „organizatorom” inicijative i odgovoran je za upravljanje cijelim postupkom.

Odbor među svojim članovima mora odrediti predstavnika i zamjenika da govore i djeluju u njegovo ime. Oni će biti osobe za kontakt koje će tijekom postupka povezivati odbor i Komisiju.

Članovi Europskog parlamenta ne ulaze u najmanji broj od sedam građana potreban da se sastavi građanski odbor.

Za više informacija o građanskim odborima pogledajte Najčešća pitanja.