Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés szervezése

További információk

  • RSS
Az eljárás lépésről lépésre
Az online gyűjtési rendszer megfelelőségének igazolása

Ez a lépés csak abban az esetben kötelező, ha a szervezők a világhálón kívánnak támogató nyilatkozatokat gyűjteni.

Azoknak a szervezőknek, akik a világhálón kívánnak támogató nyilatkozatokat gyűjteni, olyan, a webhelyükön keresztül hozzáférhető online gyűjtési rendszert kell felállítaniuk, amely megfelel a polgári kezdeményezésről szóló rendelet 6. cikkének (4) bekezdésében előírt átfogó biztonsági és műszaki követelményeknek és a külön rendeletben (az 1179/2011/EU bizottsági végrehajtási rendeletben) foglalt részletes technikai előírásoknak. Ezek a követelmények elsősorban annak biztosítására szolgálnak, hogy a szervezők az adatokat biztonságosan gyűjtsék és tárolják a rendszerükben.

Miután létrejött a technikai előírásoknak maradéktalanul megfelelő online gyűjtési rendszer, a szervezőknek fel kell kérniük annak a tagállamnak az illetékes nemzeti hatóságát, ahol az adatokat tárolni fogják, hogy igazolja a rendszer megfelelőségét. A szervezőknek ebből a célból megfelelő dokumentációt kell benyújtaniuk az illetékes hatóságnak.

Jóllehet a gyűjtési rendszerekkel szemben támasztott követelmények EU-szerte egységesek, a tagállamok szabadon dönthetnek arról, miképp ellenőrzik a rendszerek megfelelőségét. Az igazolási eljárás ezért tagállamonként eltérhet, és függ az alkalmazott szoftvertől és a tárhelyszolgáltatótól is. Az igazolási eljárás keretében sor kerülhet a biztonsági rések ellenőrzésére és/vagy behatolási tesztekre, sőt szükség esetén helyszíni ellenőrzésekre is.

Ha nem tudja, hol kell kérnie az Ön által alkalmazni kívánt online gyűjtési rendszer igazolását, tekintse meg az illetékes hatóságok listáját.

Az illetékes tagállami hatóságnak egy hónapon belül ellenőriznie kell, hogy a rendszer teljesíti-e az említett technikai előírásokat. Amint a tagállami hatóság igazolta a rendszer megfelelőségét, a szervezők igazolást kapnak erről, melynek másolatát közzé kell tenniük a honlapjukon.

Az igazolás kötelező, egyben előfeltétele a támogató nyilatkozatok online gyűjtésének, az alkalmazott szoftvertől függetlenül. Az igazolási eljárás egyszerűbb azonban, ha a szervezők a Bizottság által rendelkezésre bocsátott szoftvert használják.

Tanácsok az igazolási folyamat megkönnyítésére

Ha a szervezők a Bizottság által rendelkezésre bocsátott nyílt forráskódú szoftvert használják, a tagállami hatóság minden különösebb nehézség nélkül igazolni fogja a rendszer megfelelőségét, feltéve, hogy a rendszernek a szoftvertől független részei is megfelelnek a technikai előírásoknak.

A szervezők az igazolást beszerezhetik akár az előtt, akár az után, hogy az általuk javasolt kezdeményezést a Bizottság e honlapon nyilvántartásba vette. Az online aláírásgyűjtés megkezdése előtt mindenesetre be kell szerezniük egyrészt az illetékes tagállami hatóság igazolását, másrészt a megerősítést a Bizottság részéről a kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozóan.

Bővebb információ