Navigation path

Prima pagină Contact Harta site-ului

Despre iniţiativa cetăţenească

Căutaţi o iniţiativă

Organizați o inițiativă

Mai multe informaţii

  • RSS
Procedura pas cu pas
Examinarea inițiativei, audierea publică în Parlamentul European și răspunsul Comisiei

În termen de 3 luni de la prezentarea inițiativei:

  • reprezentanții Comisiei se vor întâlni cu organizatorii pentru a le permite să explice în detaliu chestiunile ridicate de inițiativa lor
  • organizatorii vor avea posibilitatea de a-și prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice la Parlamentul European
  • Comisia va adopta un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, ce acțiuni va propune ca răspuns la inițiativa cetățenească și motivele acțiunilor sale sau ale refuzului de a acționa.

Acest răspuns va fi dat sub forma unei Comunicări care va fi adoptată oficial de Colegiul comisarilor europeni și publicată în toate limbile oficiale ale UE.

În unele cazuri, Comisia poate decide să prezinte doar un aviz preliminar și să efectueze analize suplimentare înainte de a lua o hotărâre finală.

Cu toate acestea, Comisia nu are obligația de a propune legislație pe baza unei inițiative. În cazul în care Comisia decide să prezinte o propunere legislativă ca răspuns la o inițiativă cetățenească, această propunere este prezentată organelor legislative (în general Parlamentul European și Consiliul sau, în unele cazuri, doar Consiliul). Dacă este adoptată, aceasta devine lege.

Pentru mai multe informații referitoare la examinarea propunerii și răspunsul Comisiei, consultați rubrica Întrebări și răspunsuri.

Pentru mai mute informații despre procesul decizional în UE, accesați rubrica Cum se iau deciziile în UE.