Navigation path

Prima pagină Contact Harta site-ului

Despre iniţiativa cetăţenească

Căutaţi o iniţiativă

Lansaţi o iniţiativă

Procedura pas cu pas
Examinarea iniţiativei, audierea publică în Parlamentul European şi răspunsul Comisiei

În termen de 3 luni de la prezentarea iniţiativei:

  • reprezentanţii Comisiei se vor întâlni cu organizatorii pentru a le permite să explice în detaliu chestiunile ridicate de iniţiativa lor
  • organizatorii vor avea posibilitatea de a-şi prezenta iniţiativa în cadrul unei audieri publice la Parlamentul European
  • Comisia va adopta un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, ce acţiuni va propune ca răspuns la iniţiativa cetăţenească şi motivele acţiunilor sale sau ale refuzului de a acţiona.

Acest răspuns va fi dat sub forma unei Comunicări care va fi adoptată oficial de Colegiul comisarilor europeni şi publicată în toate limbile oficiale ale UE.

În unele cazuri, Comisia poate decide să prezinte doar un aviz preliminar şi să efectueze analize suplimentare înainte de a lua o hotărâre finală.

Cu toate acestea, Comisia nu are obligaţia de a propune legislaţie pe baza unei iniţiative. În cazul în care Comisia decide să prezinte o propunere legislativă ca răspuns la o iniţiativă cetăţenească, această propunere este prezentată organelor legislative (în general Parlamentul European şi Consiliul sau, în unele cazuri, doar Consiliul). Dacă este adoptată, aceasta devine lege.

Pentru mai multe informaţii referitoare la examinarea propunerii şi răspunsul Comisiei, consultaţi rubrica Întrebări şi răspunsuri.

Pentru mai mute informaţii despre procesul decizional în UE, accesaţi rubrica Cum se iau deciziile în UE.