Navigation path

Kezdőlap Kapcsolat Honlaptérkép

A polgári kezdeményezésről

Kezdeményezés keresése

Kezdeményezés indítása

  • RSS
Az eljárás lépésről lépésre
Vizsgálat, az Európai Parlamentben megtartott nyilvános meghallgatás, valamint a Bizottság válasza

A kezdeményezés benyújtását követő 3 hónapon belül:

  • a Bizottság fogadja a szervezőket, akik ismertethetik a kezdeményezésben felvetett kérdéseket;
  • a szervezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy kezdeményezésüket az Európai Parlamentben megtartott nyilvános meghallgatáson ismertessék;
  • a Bizottság hivatalos választ fogad el, amelyben megfogalmazza és megindokolja, hogy a polgári kezdeményezésre válaszul esetlegesen milyen lépésekre kíván javaslatot tenni, illetve azt is megindokolja, ha a kezdeményezés nyomán nem javasol lépéseket.

A válasz közlemény formáját fogja ölteni, amely a biztosi testület által elfogadott hivatalos dokumentum, és az EU összes hivatalos nyelvén megjelenik majd.

Az is előfordulhat, hogy a Bizottság csak előzetes véleményt alkot a kérdésben, és úgy dönt, hogy a végleges döntésének meghozatalához további vizsgálatokat végez.

A Bizottság nem köteles a kezdeményezés nyomán jogalkotási javaslatot előterjeszteni. Ha a Bizottság úgy dönt, hogy a polgári kezdeményezésre válaszul jogalkotási javaslatot terjeszt elő, ez a javaslat a jogalkotó (rendszerint az Európai Parlament és a Tanács, vagy bizonyos esetekben csak a Tanács) elé kerül, és elfogadása esetén jogszabály válik belőle.

A vizsgálatról és a Bizottság által adott válaszról Ön bővebben a GYFK rovatban olvashat.

Az EU döntéshozatali folyamatáról Ön részletesebben Az uniós döntéshozatal részben olvashat.