Навигационна пътека


За нас
#

Мрежи за социални контакти: Комисията в ролята на посредник при постигането на споразумение между големите интернет компании
E-mail this pageИзпрати тази страницаОтпечатайОтпечатай

10/02/2009 00:00:00

17 водещи интернет компании подписаха за първи път Европейско споразумение за подобряване на сигурността на малолетните и непълнолетни лица, които използват сайтове за социални контакти. Тук се включват: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, и Zap.lu. Сайтове за социални контакти се превръщат във все по-значим социален и икономически феномен, привличащ 41,7 милиона потребители в Европа и променящ начина, по-който ние комуникираме в Интернет. Използването на мрежи за социални контакти в Европа се увеличи с 35 % през последната година, като до 2012 г. се очаква то да нарасне повече от два пъти, достигайки 107,4 милиона потребители. За да осигури бъдещото разрастване на мрежите за социални контакти, младите потребители трябва да се чувстват защитени при разширяването на своите социални мрежи или споделянето на лична информация. Споразумението, подписано днес в Люксембург в рамките на организирания от Комисията „Ден за по-безопасен Интернет“, ще предостави на тийнейджърите възможност за справяне с опасностите, с които те биха могли да се сблъскат онлайн, като кибер тормоз или разкриване на лична информация.

  Мрежи за социални контакти: Комисията в ролята на посредник при постигането на споразумение между големите интернет компании

  „Комисията приветства първото Европейско споразумение в областта на мрежите за социални контакти. То представлява важна крачка към по-безопасното използване на сайтове за социални контакти в Европа от страна на нашите деца,“ сподели г-жа Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите. „Мрежите за социални контакти притежават огромен потенциал за подпомагане на икономическия растеж и интерактивността на нашето общество — при условие че децата и тийнейджърите разполагат с необходимите средства за защита и могат да разчита, че са в безопасност при търсенето на нови „приятели“ и споделянето на лична информация онлайн. Аз ще следя отблизо прилагането на днешното споразумение и след една година Комисията ще отчете постигнатото в тази област.“

  Днес, на Деня за по-безопасен Интернет, най-големите сайтове за социални контакти в Европа за първи път обединиха своята позиция и признаха отговорността си, както и евентуалните рискове за техните малолетните и непълнолетни потребители. Сред тях са „кибер тормоз“ (оказване на тормоз в онлайн среда или чрез текстови съобщения по мобилни телефони), „сприятеляването“ (когато възрастен се сприятелява с дете с намерение за извършване на сексуално посегателство) и рискованото поведение като разкриване на лична информация. Тяхната цел е ограничаване на рисковете чрез:

  • Предоставяне на лесен за използване и достъпен бутон за „сигнализиране на злоупотреба“, с който с едно кликване на потребителите се предоставя възможността да сигнализират за неподходящ опит за контакт или поведение на друг потребител.
  • Автоматично класифициране като „лични“ на всички пълни интернет профили или списъци с контакти на потребители, регистрирали се като малолетните и непълнолетни. Това ще затрудни установяването на контакт с тях от страна на злонамерени лица.
  • Непозволяването да се извършва търсене вличните профили на потребители под 18 годишна възраст (малолетни или непълнолетни) в рамките на самите сайтове или чрез търсачки.
  • Гарантиране на видим и лесен достъп по всяко време до опциите, свързани с личната информация, така че потребителите да могат лесно да разберат дали само приятелите им или целият свят могат да видят качваната от тях информация онлайн.
  • Предотвратяване на достъпа до услугите им за потребители, ненавършили необходимата възраст: ако целевата аудитория на сайт за социални контакти са тийнейджъри над 13 години, следва регистрацията на лица под тази възраст да е максимално затруднена.

  До април 2009 г. сайтовете за социални контакти ще информират Комисията за собствените си политики на сигурност и как ще прилагат на практика тези принципи.

  Хронологична справка

  Днешното споразумение е резултат от обсъжданията в създадената от Европейската комисия през април 2008 г. Работна група по въпросите на мрежите за социални контакти. В тази група се включиха сайтове за социални контакти, неправителствени организации и учени — добър пример за саморегулиране; подход, одобряван от Европейската комисия в случай, че бива ефективно прилаган.

  Сред подобните инициативи в тази област са насоките за мрежи за социални контакти на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство от април 2008 г., както и отделни споразумения между Myspace и Facebook, от една страна, и 49 главни прокурори в САЩ, от друга.

  Денят за по-безопасен Интернет се организира всяка година от 2004 г. насам, като в програмата му са включени мероприятия в над 50 държави в Европа и по света.

  По инициатива на комисар Рединг, в рамките на Деня за по-безопасен Интернет 2007 се постигна споразумение, подписано от всички големи мобилни оператори, за безопасно използване на мобилните комуникации от децата и юношите.

  Материалите за пресата, съдържащи окончателния текст на споразумението, допълнителни информационни бележки и аудиовизуален клип за кибер тормоза, който ще бъде излъчен по телевизионните канали в ЕС, Норвегия и Исландия, са достъпни тук.

  Допълнителна информация

  Инициатива на Европейската комисия за по-безопасен интернет - информационна бележка

  Интернет страница на инициативата за по-безопасен интернет

  Повече за социалните мрежи


  Полезни връзки
  Пътници, запознайте се с правата си!
  DGT Office
  Европейската програма в областта на цифровите технологии
  Европейския парламент
  Europe Direct
  Европа Директно България
  Enterprise Europe Network
  Your Europe
  EUtube
  Последна актуализация: 01/07/2014  |Начало на страницата