Навигационна пътека


За нас
#

Ръководителят на Представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис връчи наградите в церемонията по награждаването на победителите в националния младежки конкурс “Аз създавам Европа”
E-mail this pageИзпрати тази страницаОтпечатайОтпечатай

22/11/2007 00:00:00

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис откри церемонията и награди победителите в националния конкурс “Аз създавам Европа”, който се проведе на 22 ноември в клуб “Грамофон” в София.

  Ръководителят на Представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис връчи наградите в церемонията по награждаването на победителите в националния младежки конкурс “Аз създавам Европа”

  На събитието присъстваха още членовете на журито, много от участниците в конкурса и младежи от цялата страна. Водещ на церемонията бе Драгомир Симеонов.

  Всички вие представляване не само модерна Европа, но и бъдещето на Европа. Вие водите България към нейното успешно членство в Европейския съюз,” каза г-н Хъмфрис в приветственото си слово към присъстващите на церемонията.

  Тази година получихме общо 95 проекта, с 50 % повече от миналата година, което показва колко инициативни са българските младежи,” добави той.

  Г-н Хъмфрис връчи чека от 3000 лева на първия победител в конкурса – Златомира Кулчева от гр. Горна Оряховица, която грабна сърцата на журито с проекта си “Чудесата на Европа”. Той предвижда представяне на природните красоти на Европа в коридорите на нейното училище в родния й град.

  Няма друго място, където хората могат да усетят докрай смисъла на думата равнопоставеност, както това се случва в природата,” каза за своя проект първата победителка.

  Втората награда бе връчена на Пламена Солакова от гр. Силистра от председателя на журито Мариа Герганова за проекта “Танцуваме заедно”, който предвижда заснемането на филм за типичните български народни танци с участието на танцовите ансамбли от Силистра. Той цели популяризирането на българското народно творчество в Европа.

  С нашия проект ще напомним на българите, че българското трябва да се съхрани и да се доразвива, защото имаме чудесен и разнообразен фолклор,” каза Пламена.

  По време на церемонията бяха връчени и много допълнителни награди на авторите на проекти, които не са успели да спечелят голямата награда, но са впечатлили журито със своята оригиналност. Сред тях бяха “Състезание с велосипеди” на Бони Цветков, “Кучешка поляна” на Христо Тоточев, “Онлайн уроци по програмиране” на Йордан Джамбазов и неговия брат. Братята Джамбазови бяха наградени и със специална награда – стаж при изявен програмист от водещият на предаването “Мрежата”, г-н Крумов. Той предостави и един компютър на Нюлфер Ибрям, която участваше с проект за купуването на компютър за кабинета по физика за нейното училище в село Хитрино.

  Конкурсът “Аз създавам Европа” се проведе в рамките на Информационната и комуникационна програма на Представителството на Европейската комисия в България в периода септември – октомври 2007 година. Конкурсът бе насочен към младежите в страната и имаше за цел да популяризира Европа сред младежите. Те се включиха с текст, графика, видео и кратко описание на проектите си, които трябваше да съдържат послание, свързано с европейските ценности. Специален акцент бе поставен на равните възможности, тъй като 2007 е обявена за Европейска година на равните възможности.

  Снимки от събитието

  Полезни връзки
  Пътници, запознайте се с правата си!
  DGT Office
  Европейската програма в областта на цифровите технологии
  Европейския парламент
  Europe Direct
  Европа Директно България
  Enterprise Europe Network
  Your Europe
  EUtube
  Последна актуализация: 30/10/2010  |Начало на страницата