Kruimelpad

Nieuwe EU-voorschriften voor tabaksproducten

27-02-2014

Nieuwe EU-voorschriften voor tabaksproducten

Adieu menthol-sigaretten en slim sigaretten. In een poging het tabaksgebruik in Europa te beperken, heeft de Europese Commissie nieuwe voorschriften voor smaak en verpakking voorgesteld. Deze zijn nu door het Parlement goedgekeurd.

Tabaksgebruik is verantwoordelijk voor naar schatting 700 000 vermijdbare sterfgevallen in de EU per jaar. 28% van de EU-burgers roken dagelijks. Veruit de meeste rokers beginnen op zeer jonge leeftijd — 94 % vóór het 25e jaar. Doel van de nieuwe richtlijn is om tabaksproducten en tabaksgebruik in de EU minder aantrekkelijk te maken, en dit vooral voor jongeren. De aantrekkelijke producten zoals sigaretten met smaakstoffen of smalle pakjes worden verboden. Bovendien wordt nu ook het bovenste deel van de sigarettenpakjes bedekt met gezondheidswaarschuwingen. Misleidende reclame wordt ook verboden. Ten slotte moeten ook de gebruikers en fabrikanten van e-sigaretten strikte voorschriften volgen.

De nieuwe richtlijn treedt in werking in mei 2014. De lidstaten zullen een overgangsperiode van twee jaar hebben om de richtlijn in hun nationale wetgeving te brengen.

 

    Help ons verbeteren

    Gevonden wat u zocht?
    JaNee

    Wat zocht u?

    Heeft u nog opmerkingen?