Kruimelpad

Concurrentievermogen industrie: België scoort middelmatig

25-09-2013

Concurrentievermogen industrie: België scoort middelmatig

Uit twee rapporten rond het industriële concurrentievermogen, gepubliceerd op 25 september door de Europese Commissie, blijkt dat hoewel de lidstaten vooruitgang geboekt hebben bij het verbeteren van het ondernemingsklimaat, de export en duurzaamheid, er nog veel uitdagingen zijn.
De bevindingen voor België zijn de volgende:
België heeft een competitief profiel dat in veel opzichten het gemiddelde van de noordelijke lidstaten van de EU weerspiegelt.
Het land heeft haar goede concurrentiepositie in de afgelopen jaren zien verslechteren, mede omdat de export voornamelijk bestaat uit producten van lage en medium technologie, met grote internationale concurrentie uit landen waar de productiekosten lager liggen.
Export blijft vooral bestemd voor de EU-markt. De grote uitdaging voor de toekomst zijn daarom het herwinnen van concurrentievermogen (kosten- en niet kosten-gerelateerd) en het stimuleren van de overgang naar een meer kennisintensieve economie, met een focus op innovatie en het ontwikkelen van de hieraan gerelateerde vaardigheden. Het blijft van essentieel belang om initiatieven uit te voeren die de lasten op federaal en regionaal niveau verminderen en die de vereenvoudiging en stroomlijning van procedures versnellen.

  Help ons verbeteren

  Gevonden wat u zocht?
  JaNee

  Wat zocht u?

  Heeft u nog opmerkingen?

  Verwante links