Kruimelpad

Onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten inzake handel en investeringen: waarom en voor wie?

20-06-2013

Onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten inzake handel en investeringen: waarom en voor wie?

Op 14 juni hebben de lidstaten de Europese Commissie gemachtigd om namens de Europese Unie te onderhandelen rond handel en investeringen met de Verenigde Staten. Uiteindelijke doel is de oprichting van een trans-Atlantisch partnerschap voor handel en investeringen.

De onderhandelingen zijn gericht op het wegnemen van de handelsbelemmeringen (tarieven, onnodige regelgeving, beperkingen op investeringen, enz.) in een groot aantal economische sectoren, zodat het gemakkelijker wordt om tussen de EU en de VS goederen en diensten te kopen en te verkopen. De EU en de VS willen het ook hun ondernemingen gemakkelijker maken om te investeren in elkaars economie.

De Europese bedrijven, werknemers en burgers zouden veel baat hebben bij een meer open markt in de Verenigde Staten. Volgens een studie kan de economie van de EU er 119 miljoen euro per jaar op vooruit gaan — dit komt neer op een voordeel van 545 euro voor een gemiddeld EU-huishouden.

De EU-VS handelsbetrekkingen zijn vandaag al de grootste in de wereld. Elke dag verhandelen we goederen en diensten met een waarde van twee miljard. De overeenkomst, de grootste bilaterale handelsovereenkomst ooit onderhandeld, zou miljarden euro's besparen aan bedrijven en kan honderdduizenden banen creëren.

  Help ons verbeteren

  Gevonden wat u zocht?
  JaNee

  Wat zocht u?

  Heeft u nog opmerkingen?

  Verwante links