Kruimelpad

Eén rijbewijs voor de hele EU

22-01-2013

Eén rijbewijs voor de hele EU

De EU voert één model voor rijbewijzen in, plus minimumeisen om het rijbewijs te halen. Hiermee worden gevaarlijke chauffeurs weggehouden van de Europese wegen, ongeacht in welk land zij een rijbewijs proberen te halen. Dit heeft geen invloed op bestaande rijbewijzen. U mag dus dezelfde voertuigen besturen als voorheen.

Vanaf 19 januari 2013 zien alle rijbewijzen die in de EU worden afgegeven er hetzelfde uit. Het rijbewijs wordt gedrukt op plastic en heeft het formaat van een credit card.

Het nieuwe rijbewijs is 10 of 15 jaar geldig voor personenauto's en motoren. Hierdoor kunnen de autoriteiten regelmatig de veiligheidskenmerken aanpassen zodat het moeilijker wordt het rijbewijs te vervalsen. Zo kunnen mensen zonder rijbewijs de autoriteiten in eigen land en elders minder makkelijk misleiden. Het nieuwe Europese rijbewijs vormt ook een bescherming voor zwakkere weggebruikers door strengere eisen te stellen aan bestuurders van motoren en andere gemotoriseerde tweewielers. Zij moeten ervaring opdoen met lichtere motorfietsen voordat zij op zwaardere motoren mogen rijden. Voor bromfietsen komt overal in de EU een aparte categorie: AM.

Bestuurders met rijbewijzen die vóór de inwerkingtreding van deze richtlijn zijn uitgereikt, vallen uiterlijk op 19 januari 2033 onder de nieuwe regels inzake geldigheidsduur.

  Help ons verbeteren

  Gevonden wat u zocht?
  JaNee

  Wat zocht u?

  Heeft u nog opmerkingen?

  Verwante links