Kruimelpad

De EU krijgt Nobelprijs voor de Vrede 2012: trots om Europeaan te zijn

10-12-2012

De EU krijgt Nobelprijs voor de Vrede 2012: trots om Europeaan te zijn

De EU zag zich beloond voor haar inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa. Het Noorse Nobelcomité verklaarde op 12 oktober dat zijn beslissing gebaseerd was op de stabiliserende rol van de EU, die heeft geholpen om het merendeel van Europa om te vormen van een oorlogscontinent tot een vredescontinent. «De succesvolle inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten» is volgens het comité de belangrijkste prestatie van de EU.

De prijs werd vorige maandag, 10 december, in Oslo uitgereikt. De EU ontving de prijs, zoals gebruikelijk, uit de handen van de voorzitter van het Nobelcomité en werd vertegenwoordigd door de voorzitters van de Raad, de Commissie en het Parlement. De voorzitters Van Rompuy en Barroso hielden namens de EU de traditionele Nobelprijsrede. Maar ook vier jonge Europeanen, die de online-wedstrijd georganiseerd door de EU, hadden gewonnen, maakten deel uit van de EU-delegatie in Oslo.

De EU zal het prijzengeld (930.euro) besteden aan projecten voor kinderen die het slachtoffer zijn van oorlog en conflicten. De EU is de 21e internationale organisatie die de Nobelprijs in ontvangst mag nemen, sinds hij in 1901 voor het eerst werd uitgereikt.

  Help ons verbeteren

  Gevonden wat u zocht?
  JaNee

  Wat zocht u?

  Heeft u nog opmerkingen?

  Verwante links