Kruimelpad

Het milieu: België staat bovenaan in de medailletabel voor afvalbeheer

07-08-2012

Het milieu: België staat bovenaan in de medailletabel voor afvalbeheer
Er is een nieuw rapport verschenen over verwerking van huishoudelijk afval binnen de lidstaten van de EU. Volgens de beoordeling van dit rapport delen Oostenrijk, België, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden de eerste plaats: zij storten minder dan 5% van hun afval en hebben geavanceerde recyclingsystemen en voldoende verwerkingscapaciteit. Ze presteren bovendien goed op het gebied van biologisch afbreekbaar afval. In de regel combineren zij binnen hun afvalbeleid wettelijke, administratieve en economische instrumenten met succes.
De rode kaarten aan de andere kant van de rangschikking worden uitgedeeld aan Bulgarije, Cyprus, Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië.
De Commissie wil de grote verschillen tussen de lidstaten kleiner maken en is van plan om de structuurfondsen van de EU aan te wenden met meer oog voor de doelstellingen van het EU-afvalbeleid.
Volgens een recente studie in opdracht van de Commissie zou de onverkorte tenuitvoerlegging van de afvalstoffenwetgeving van de EU 72 miljard euro besparingen per jaar opleveren. Ook zou het de jaaromzet van de afvalbeheer- en recyclingsector in de EU met 42 miljard euro doen stijgen en tegen 2020 voor meer dan 400 000 banen zorgen. Een kans die we, met de potentiele economische groei die dit met zich mee zal brengen, niet links kunnen laten liggen.

  Help ons verbeteren

  Gevonden wat u zocht?
  JaNee

  Wat zocht u?

  Heeft u nog opmerkingen?

  Verwante links